IJsland stunt met zege op onmachtige Engelsen

De IJslanders vieren feest na de goal van Kolbeinn Sightórsson. Foto: AFP

IJsland heeft voor een enorme stunt gezorgd door op het EK ten koste van Engeland de kwartfinales te bereiken. In Nice werd het 2-1 voor de dwergstaat.

Engeland had dit EK nog niet kunnen schitteren. Een van de kritiekpunten was dat het voor rust nog geen enkel doelpunt had gemaakt. Dat vlekje werd echter snel weggewerkt: al na vijf minuten haalde doelman Hannes Halldórsson Raheem Sterling onderuit, waarna Wayne Rooney de penalty feilloos in de linkerhoek plaatste.

De Engelsen waren door het dolle heen, maar vergaten dat de wedstrijd gewoon doorging. Een minuut later stond het al 1-1: na een verre ingooi belandde de bal bij Ragnar Sigurdsson en die miste niet. Een beproefde tactiek, waarvoor Engeland in de media zo was gewaarschuwd.

En er ging nog veel meer mis bij de Engelsen. Voorin leidde het overwicht slechts tot een paar schoten die alle over de lat zeilden. Achterin duurde de vormcrisis van doelman Joe Hart voort. Hij tastte mis bij Kolbeinn Sigthórssons schotje, waardoor IJsland plots voor stond.

De 2-1 viel al in de achttiende minuut, dus er was nog tijd genoeg. Het Engelse kamp sloeg echter volledig in de kramp. De sterren uit de Premier League stonden stijf van de spanning en worstelden met elke bal.

Dit alles stond in schril contrast met IJsland,dat ijskoud overeind bleef, de beste kansen kreeg en uiteindelijk meer dan verdiend won. Pas in de laatste minuten zorgde Engeland voor gevaar, maar dat leverde niets op. De uitvinder van het spelletje droop met de staart tussen de benen af.

NOS

VANDAAG