Vader Nigeria-aanvoerder Mikel ontvoerd voor laatste groepsduel

John Obi Mikel

De vader van John Obi Mikel is vlak voor het laatste WK-groepsduel van Nigeria met Argentinië ontvoerd. Vier uur voor de wedstrijd, op dinsdag 26 juni, kreeg de aanvoerder van het Nigeriaanse elftal een telefoontje waarin hij te horen kreeg dat zijn vader was gekidnapt en er 28.000 dollar (zo’n 24.000 euro) losgeld werd geëist.

Mikel had de trainersstaf van Nigeria voor het cruciale duel met de Argentijnen niet op de hoogte gesteld van zijn situatie. “Ik was verdwaasd en wist niet wat ik moest doen. Uiteindelijk dacht ik: ik kan niet 180 miljoen Nigerianen in de steek laten.”

De oud-speler van Chelsea, tegenwoordig uitkomend voor Jianjin Teda in China, kreeg bovendien van de ontvoerders op het hart gedrukt dat hij niemand mocht vertellen van de kidnapping. Als hij dat wel zou doen, zou zijn vader worden neergeschoten, kreeg hij te horen.

“Ik wilde het de coach wel vertellen, maar ik kon het niet. Ik wilde ook niet dat mijn situatie de ploeg zou afleiden,” aldus Mikel die de gehele wedstrijd speelde. “Dat deed ik, terwijl ik wist dat mijn vader in handen was van criminelen.”

Uiteindelijk is de vader van Mikel maandag bevrijd door de Nigeriaanse politie na een vuurgevecht. De ontvoerders zijn gevlucht. Mikel senior werd tijdens zijn ontvoering mishandeld en ligt met verwondingen in het ziekenhuis.

Het was overigens de tweede keer dat de vader van Mikel werd ontvoerd. In 2011 werd hij tien dagen vastgehouden door kidnappers.

NOS

VANDAAG