Minikunstgrasveld Boven-Suriname in gebruik genomen

District Sipaliwini een minikunstgrasveld rijker. Foto: Sport- en Jeugdzaken

Het Ministerie van Sport- en Jeugdzaken geeft verder invulling aan zijn sportbeleid. In het ressort Boven-Suriname, in het district Sipaliwini, is een minikunstgrasveld feestelijk in gebruik genomen op vrijdag 5 april. De kunstgrasvelden worden landelijk opgezet met de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) als partner. De fondsen komen uit het Staatsolie Sportfonds, aldus het ministerie.

De Districtscommissaris (dc) van Sipaliwini, bestuursressort Boven-Suriname, Humphry Jeroe, benadrukte de ontwikkelingen in het district als bijzonder. Hij vindt het een eer dat het gebied gefaciliteerd is met een kunstgrasveld. De vertegenwoordiger van de KNVB, Regie Blinker, heeft de aanwezigen ook toegesproken.

Hiernaast heeft hij ook de sleutels van het veld en sportmateriaal overhandigd aan de minister van Sport- en Jeugdzaken, Lalinie Gopal. Hij hoopt dat de gemeenschap goed gebruik zal maken van het veld en hoopt verder hierdoor ook voetbaltalenten te kunnen ontdekken. Volgens DNA-lid Silvana Afonsoewa (NDP) lopen er ook in het district Sipaliwini jongeren met sporttalenten rond, maar deze dienen ontdekt te worden. “Dit kan alleen met de nodige ondersteuning en faciliteiten,” aldus de politica. Zij hoopt dat de minister zich inzet voor het beschikbaar stellen van sportcoaches voor Sipaliwini om de talenten te ontdekken.

Met het landelijk verruimen van sportfaciliteiten probeert het ministerie de kinderen heel jong bewust te maken van het belang van bewegen. Door regelmatig te sporten en te bewegen kunnen ziektes voorkomen worden. Minister Gopal bemoedigde de gemeenschap daarom om zoveel als mogelijk een gezonde leefstijl op na te houden. De sportminister gaf mee dat het scheppen van meer sportmogelijkheden immers de instructies zijn van president Desi Bouterse, waaraan er thans invulling wordt gegeven. Binnen dit kader zullen er ook velden opgeleverd worden te SOSIS-sportcomplex, Lelydorp, Apoera en Wageningen. Voor de professionele begeleiding van de jongeren zijn er elf world-coaches opgeleid.

DNA-lid André Misiekaba (NDP) heeft namens president Bouterse een toespraak gehouden. Hij gaf aan dat er op een structurele wijze jongeren op sportgebied begeleid moeten worden. Hij zegt dat door te sporten je veel andere zaken bijleert zoals discipline, verdraagzaamheid, teamspirit, motivatie, taakverdeling en time management. “Sport geeft ook genot. Een vrolijk hart bevordert de genezing, maar een verslagen geest maakt dat de beenderen uitdrogen,” zei Misiekaba. Namens president Bouterse heeft hij de felicitaties overgebracht aan de gemeenschap van Sipaliwini met de bijzondere ontwikkeling.

VANDAAG