Surinaamse thaiboksbond legt functie tijdelijk neer

Nieuw SuThaibo-bestuur op bezoek bij minister Gopal van Sport- en Jeugdzaken. Foto: Sport- en Jeugdzaken (archief)

Tijdens een onlangs gehouden persconferentie heeft de Surinaamse Thaiboksbond (Suthaibo) te kennen gegeven zijn functie tijdelijk neer te leggen. De districtscommissaris van Paramaribo-Zuidwest, Mike Nerkust heeft de bond te kennen gegeven geen vergunning te verstrekken aan geen enkele organisatie zolang er tussen de bonden geen overeenstemming is bereikt. Tot zover hebben de bonden geen overeenstemming bereikt met elkaar.

De voorzitter van de Suthaibo, Ilonka Elmont, gaf te kennen dat deze ontwikkeling vervelende gevolgen zal hebben voor Suriname op het internationale thaiboksplatform waar Suriname zich de laatste tijd aan het profileren is.

Volgens haar moet de Suthaibo het pad dat hij heeft uitgezet, uitvoeren, wil het land zijn licentie op het internationale platform behouden. Verstoring van dit proces betekent dat Suriname op de vingers getikt kan worden door de internationale federatie. Dit kan betekenen dat Suriname wordt uitgesloten van deelname aan internationale wedstrijden. Suriname zal zo niet kunnen meedoen aan de Pan-Amerikaanse kampioenschappen en de wereldkampioenschappen.

Elmont benadrukt dat voorkomen moet worden om uitgesloten te worden. Het bestuur zal zijn functie neerleggen, totdat er een gepaste oplossing komt. Het bestuur doet dit om met de desbetreffende actoren in gesprek te gaan, totdat er een oplossing komt.

Roger Bellevue, commissaris van de bond, gaf te kennen dat er tot zijn verbazing wel een vergunning is verstrekt aan Angelo Simson die op 28 april een thaiboksevenement zal organiseren ondanks de minister van Sport- en Jeugdzaken, Lalinie Gopal, heeft aangeven dat de Suthaibo de officiële gesprekspartner is van het ministerie en dat eenieder die een thai-kickboks- of MMA-evenement zou willen organiseren het onder auspiciën van de Suthaibo zou moeten doen. Het is de bedoeling dat ernaar gestreefd wordt om een bond te hanteren, waarbij alles gestructureerd vanuit de Suthaibo geschiedt.

Suriname Herald vroeg aan het bondsbestuur hoe dit heeft kunnen plaatsvinden en hoe de bond in zo een situatie terecht is gekomen en vroeg of er geen mogelijkheid bestaat om het evenement stop te zetten. De Suthaibo liet weten dat er al gesprekken zijn met het sportministerie die niet in goede aarde zijn gevallen bij de sporters. De sporters vragen zich af of de minister niet voor hen kan opkomen gezien ze hoger staat dan de districtscommissaris.

Zojuist heeft Suriname Herald van een bestuurslid vernomen dat de zaak bij de rechter ligt.

Update volgt.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG