Liverpool-voetballer Georginio Wijnaldum wordt in Coronie gedecoreerd

De spelers van Liverpool vieren feest na een goal van Georginio Wijnaldum. Foto: Getty

De Liverpool-voetballer, Georginio Wijnaldum, wordt zondag in de multifunctionele zaal van het commissariaat Coronie gedecoreerd door president Desi Bouterse. Dit geeft de districtscommissaris van Coronie, Remi Tarnadie, te kennen tegenover Suriname Herald. Tarnadie zegt dat het een bijzondere eer is dat deze voetbalheld die Surinaamse roots heeft, in Coronie gedecoreerd mag worden.

Een grote waardering moet volgens hem zeker uitgaan naar deze voetballer die Suriname op de wereldkaart heeft geplaatst. Wijnaldum heeft Suriname onlangs in de spotlight gezet toen hij de Surinaamse vlag bij zich had na de gewonnen Champions League-finale tegen Tottenham Hotspur. Hij toonde zowel de Surinaamse als de Nederlandse vlag in het Spaanse Estadio Wanda Metropolitano. Dit werd door vele Surinamers ervaren als een teken van liefde voor zijn roots in het bijzonder voor zijn Surinaamse oma die ondanks haar 88-jarige leeftijd toch op de vip-tribune zat.

Parlementariër Joan Wielzen van Coronie juicht de decoratie van Wijnaldum toe. Het doet haar bijzonder goed om te zien dat deze voetballer zijn Surinaamse roots niet is vergeten. Volgens haar is het ook een eer voor Coronie dat zo een voetbalheld gehuldigd wordt in het district. Wijnaldum moet voor vele jongeren als een voorbeeld fungeren om hard te werken voor hetgeen waar zij in geloven en daarbij hun roots niet te vergeten, geeft de parlementariër te kennen. Ook merkt ze op dat vaak getalenteerde jongeren naar het buitenland moeten gaan om internationale prestaties te kunnen neerzetten.

Georginio Gregion Emile Wijnaldum kwam op 11 november 1990 in Rotterdam, Nederland ter wereld als kind van ouders van creools-Surinaamse afkomst. Hij stond in zijn jeugd bij de burgerlijke stand ingeschreven als Georginio Boateng, de achternaam van de voormalige echtgenoot van zijn moeder. Na de echtscheiding kreeg hij de achternaam van zijn moeder Wijnaldum. Wijnaldums jongere broer Giliano Wijnaldum en halfbroer Rajiv van La Parra zijn tevens profvoetballers. Ook zijn neef Royston Drenthe is profvoetballer.

Wijnaldum woonde een groot deel van zijn jeugd bij zijn oma. Hij ging van de Sparta-jeugd naar de Feyenoord-jeugd, debuteerde op zijn 16de als prof bij Feyenoord en maakte via het aanvoerderschap en de landstitel bij PSV op zijn 26ste de stap naar Newcastle United. Toen die club degradeerde uit de Premier League wist Wijnaldum Liverpool-coach Jürgen Klopp zover te krijgen om hem te contracteren. Bij Liverpool en het Nederlandse elftal is hij een dragende kracht geworden: in de halve finale van de Champions League scoorde hij tweemaal tegen Barcelona.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG