Panam Games: zesde plaats voor Evita Leter

De uitslag: zesde plaats voor Evita Leter

Het is Evita Leter niet gelukt om zich verder te kwalificeren op de Panam Games in Lima. Leter zwom in de Centro Acuático, uitkomend in de derde serie, de 100 meter in een tijd van 1.18.44. Deze tijd bleek niet alleen niet genoeg te zijn voor een finaleplaats, maar ook veel minder scherp dan de tijd waarmee zij zich kwalificeerde (1.14.68).

In gesprek met de pers zei Leter een goed gevoel te hebben vóór de race, zelfs een beetje zelfverzekerder naar het WK toe. Zij heeft om en bij gedaan wat haar streven was. Zij zat op de grens van haar limiet en weet nu waar zij aan moet werken naar volgend jaar toe.

Kijkend naar de inschrijftijd en de tijd die zij gezwommen heeft, zegt zij dat het pas haar tweede internationaal meetmoment is in twee jaar, dus mag zij niet klagen waar zij nu is. Zij zal nu een korte break nemen, opnieuw focussen op haar doelen voor 2020 en er dan keihard tegenaan gaan.

De serie werd gewonnen door de Argentijnse Julia Sebastián (1.06.98) en tweede werd Molly Hannis uit de VS met 1.07.59. De derde plaats was voor Jhennifer Alves da Conceição uit Brazilië met een tijd van 1.08.37. Behalve deze drie is ook de nummer vier, Mercedes Toledo Salazar (Venezuela), met een tijd van 1.09.74 uit deze serie doorgedrongen tot de finale van vanavond.

Over de prestatie van zijn pupil geeft coach Yash Daryanani aan dat hij niet exact kan aangeven waarom er een mindere prestatie is neergezet. Heel veel valt en staat met hoe de zwemmer of zwemster zich op de bewuste dag voelt.

Hij voegt hieraan toe dat ze niet haar personal best heeft weten te behalen, maar dat ze wel twee seconden sneller heeft gezwommen dan twee weken geleden op het WK in Zuid-Korea. Over de tijdsverbetering is de coach echter niet tevreden, omdat je bij zulke Spelen altijd op de A-finale mikt.

In de toekomst hoopt Daryanani dat er veel vaker contact onderhouden wordt tussen Surinaamse coaches en zwemmers die in het buitenland zitten voor een verbetering van de zwemsport en de prestaties ervan. Gedurende het WK is de samenwerking met Leter pas na twee jaar weer opgepakt.

Renzo Tjon A Joe is nu de laatste sporter die voor Suriname in actie komt op de Panam Games. Hij zal donderdag eerst uitkomen op de 100 meter vrije slag en een dag daarna op de halve afstand van dit nummer. Indien hij door de series komt, zwemt hij dezelfde avond in de finales.

VANDAAG