Fietsrit bij einde verkeersveiligheidsmaand

Fietsrit bij einde Verkeersveiligheidsmaand. Foto: Korps Suriname Verkeervrijwilligers

In het kader van deze verkeersveiligheidsmaand heeft ook dit jaar de Suriname Foundation for Youth Cycling Development (SFYCD) een fietsrit georganiseerd. Fietsers maken ook deel uit van het verkeer, maar men houdt nog onvoldoende rekening met ze.

De tweede fietsrit in de verkeersveiligheidsmaand vond vanmorgen plaats. Een groep van rond de 55 mensen verzamelde zich bij het hoofdkantoor van het Ministerie van Justitie en Politie in Paramaribo. De route van 36 km bracht het gezelschap richting Slangenhoutstraat, Lalla Rookhweg en dan uiteindelijk weer terug bij de startplek.

Vergeleken met vorig jaar is er wel veel minder volk komen opdagen volgens Glenn Stekkel van SFYCD. Dat kan gelegen hebben aan de promotie. In ieder geval is de aandacht weer gevestigd op hoe belangrijk het is om verkeersdeelnemers duidelijk te maken, dat een weg niet alleen voor het gemotoriseerde verkeer is. Tot vandaag zijn er zeven verkeersdoden gevallen in deze verkeersveiligheidsmaand. Tot die groep behoorden er twee voetgangers, een fietser en een bromfietser. Deze categorie verkeersdeelnemers is nog altijd de meest kwetsbare groep.

Het Korps Suriname Verkeervrijwilligers (KSV) vindt dat iedereen die deelneemt aan het verkeer verantwoordelijk is voor veilig verkeer. Als dat nu een voetganger, fietser, bromfietser, buschauffeur of truckbestuurder is. Het staat en valt met de eigen verantwoordelijkheid naast de zeer belangrijke aspecten als goede infrastructuur, verkeersmeubilair en straatverlichting.

Handhaving van verkeersregels is niet alleen een taak voor de politie, maar elke deelnemer aan het verkeer kan zijn eigen politie zijn. Het besef dat veiligheid veel te maken heeft met de eigen mentaliteit en het gedrag kan niet genoeg benadrukt worden. Het is dan ook eenieder zijn taak om daar op te letten. Als die bewustwording gestimuleerd wordt dan scheelt het al een stuk. Het KSV weet dat een gezamenlijke aanpak van alle relevante instanties, organisaties en personen essentieel blijft hierin. “Laten wij dan ook daadwerkelijk en bewust eraan werken dat Suriname veiliger verkeer heeft.”

VANDAAG