Kamé en Tjon En Fa Sporters van 2019

Sigourney Kamé, Sportvrouw van 2019. Foto: Sport- en Jeugdzaken

In Olympic House zijn volleybalster Sigourney Kamé en baanwielrenner Jaïr Tjon En Fa vrijdag uitgeroepen tot respectievelijk de Surinaamse Sportvrouw en Sportman van 2019. Dit gebeurde tijdens de VSJS Sports Awards, het jaarlijkse sportgala van de Vereniging van Sportjournalisten in Suriname (VSJS) in samenwerking met het Surinaams Olympisch Comité (SOC). De prijzen aan de Sportman en Sportvrouw zijn uitgereikt door minister Lalinie Gopal van Sport- en Jeugdzaken. Behalve een award kreeg het duo een ticket.

Jaïr Tjon En Fa, Sportman van 2019. Foto: Sport- en Jeugdzaken

De atlete Alicia Grootfaam en voetballer Shaquille Cairo werden verkozen tot Junioren Sportvrouw en Junioren Sportman van 2019. Ook deze twee jeugdigen kregen naast een award een ticket. Turners Lansky Kuiper en Samora Ligeon werden de Special Olympians van het jaar 2019, een prijs die wordt toegekend aan de beste sporters met een verstandelijke beperking. De VSJS kiest deze sporters op voordracht van Special Olympics Suriname.

Nadat er in 2018 geen Lifetime Achievement Award werd uitgereikt, werd deze speciale prijs dit jaar toegewezen aan Frank Doelwijt. Deze award is een complete aangelegenheid van het SOC-bestuur. SOC-voorzitter Ramon Tjon-A-Fat overhandigde persoonlijk de prijs aan Doelwijt. De prijs van Kamé, die volleybalt en studeert in de Verenigde Staten, werd overhandigd aan haar zus Odille. Deborah Fränkel-Leckie, moeder van Tjon En Fa, nam de prijzen voor haar zoon, die traint in het World Cycling Center in Zwitserland, in ontvangst.

De tickets voor de winnaars van de vier hoofdcategorieën zijn beschikbaar gesteld door Vems Travel Consultancy (Curaçao), Waldo’s Travel Service (Miami), Jack Tours & Travel Service (Belém) en Fly All Ways (Havana), die werden vertegenwoordigd door respectievelijk Victor Lesperans, Sharmila Strang en Jorano Snip. Van Fly All Ways was er geen vertegenwoordiger.

De Junioren Sportvrouw kreeg haar prijzen van Oscar Brandon, voormalig drievoudig Sportman van het Jaar en de Junioren Sportman kreeg zijn award van Fabian Wehl, bodybuildingkampioen van de drie Guyana’s. Andere prijzen werden uitgereikt door Zachari Zeegelaar (FIFA-assistentscheidsrechter die dit jaar wedstrijden leidde op het U20-wereldkampioenschap voetbal), directeur Mitchell Kisoor van Sportzaken, Orlando Renfurm (voormalig Lifetime Achievement Award-winnaar), de voorzitters Charlene Soerodimedjo (Surinaamse Badmintonbond) en Lionel Blokland (Surinaamse Volleybalbond) en Edward Gessel en Eduard Held van Special Olympics Suriname.

Middels video’s werd stilgestaan bij de prestaties van de nationale voetbalselectie (kwalificatie Gold Cup) en Robinhood (Club Shield-kampioen), terwijl ook beelden van de aankomst én huldiging van de succesvolle Special Olympians werden vertoond, alsook de aankomst van Jairzinho ‘Bigi Boi’ Rozenstruik. Het lag in de bedoeling dat de MMA-vechter op het gala aanwezig zou zijn, maar hij zegde op het laatste moment af wegens persoonlijke redenen.

Individuele winnaars VSJS Sports Awards 2019

Atleten van het Jaar: Miguel van Assen en Ilsida Toemere
Junioren Atleten van het Jaar: Jaïr Soekhlal en Alicia Grootfaam
Badmintonspelers van het Jaar: Sören Opti en Imani Mangroe
Junioren Badmintonspelers van het Jaar: David Cheung en Vivian Huang Basketballers van het Jaar: Gavin Kensmil en Cyarah Kensmil
Junioren Basketballers van het Jaar: Imanuel Zorgvol en Jolaine Nijman
Dammer van het Jaar: Guno Burleson
Junioren Dammers van het Jaar: Quincy Ngawikromo en Simran Ragho
Judoka’s van het Jaar: Giovanni Brunst en Lativa Ardin
Junioren Judoka’s van het Jaar: Ezra Bouwer en Leonie Williams
Karateka’s van het Jaar: Amadeo Main en Odile Jules
Junioren Karateka’s van het Jaar: Yash Soekhradj en Rimke Joekoe
Schakers van het Jaar: Romario Sanches en Catherine Kaslan
Junioren Schakers van het Jaar: Imaan Kalidjo en Kaithlyn Tjong Tjin Joe
Taekwondoka van het Jaar: Tosh van Dijk
Junioren Taekwondoka’s van het Jaar: Katungi Pinas en Jade Kelly Tsang Ma Sang
Junioren Tafeltennissers van het Jaar: Shariq Bipat en Maria Kanhai Tennissers van het Jaar: Yigal Bergen en Ana-Maria Vera Vera
Junioren Tennissers van het Jaar: Yannick Issa en Jamila Sadiek
Triatleet van het Jaar: Lesley Cairo
Voetballers van het Jaar: Gleofilo Vlijter en Orthea Riley
Junioren Voetballers van het Jaar: Shaquille Cairo en Cady Chin See Chong
Volleyballers van het Jaar: Keven Sporkslede en Sigourney Kamé
Junioren Volleyballers van het Jaar: Ethan Asimia en Ketura Margaret
Wielrenners van het Jaar: Jaïr Tjon En Fa en Tachana Dalger
Junioren Wielrenner van het Jaar: Xavi Wadilie
Worstelaar van het Jaar: Nawien Bepat
Junioren Worstelaar van het Jaar: Sahil Satram
Zaalvoetballer van het Jaar: Vangelino Sastromedjo
Zwemmers van het Jaar: Renzo Tjon A Joe en Chantell Peiter
Junioren Zwemmers van het Jaar: Jeno Heyns en Caithlin Moeslan

VANDAAG