52 burgers gedecoreerd in verband met 100-jarig bestaan SVB

President Chan Santokhi heeft vandaag 52 burgers gedecoreerd in verband met het 100-jarig bestaan van de SVB. Foto: CDS

President Chan Santokhi heeft, vandaag, in verband met de herdenking van het 100-jarig bestaan van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) 52 burgers gedecoreerd. Het gaat om voorzitters van de lidbonden en prominenten binnen de voetbalsport. Het staatshoofd sprak van een geweldige mijlpaal voor de Surinaamse voetbalsport. “In 100 jaar zijn er organisaties ontstaan en verdwenen, maar de SVB bestaat er nog. Dat is iets om trots op te zijn,” zei de president.

Hij bracht een ode aan de oprichters, besturen en leden van de organisatie, die het mogelijk hebben gemaakt dat deze organisatie een belangrijke rol vervult in de maatschappij. De bedoeling was om dit heuglijk feit groots te vieren. Echter moest door de COVID-19-situatie hiervan worden afgeweken. Op feestelijke wijze zou het Franklin Essedstadion in gebruik worden genomen, terwijl er een interlandwedstrijd zou worden gespeeld.

In zijn toespraak memoreerde de regeringsleider de topprestatie van de nationale selectie, die zich vorig jaar heeft geplaatst voor deelname aan de Concacaf Gold Cup. Ook binnen de Nations League schopte Suriname’s aanvaller Gleofilo Vlijter het om zich de kronen tot topscorer. De COVID-19-pandemie heeft ook het voetbal in Suriname getroffen, terwijl de nationale selectie internationale verplichtingen binnen de Concacaf en FIFA heeft.

Met het ministerie van Volksgezondheid is er een special COVID-19-protocol ontwikkeld, zodat de selectie zich kan voorbereiden voor deelname aan die wedstrijden. Volgens president Santokhi is het noodzakelijk dat de trainingen zo spoedig moeilijk worden opgepakt en gefaseerd zullen worden opgebouwd. Binnen de regering staan sport en topsport hoog op de politieke agenda. Sport is bij uitstek het middel dat mensen verbindt.

Ondersteuning
Hij riep de samenleving op de sporters te ondersteunen in hun streven om topprestaties te boeken. Bovendien levert sport een wezenlijke bijdrage voor een gezonde leefstijl en bevordert sociale cohesie. De regering draagt de SVB en voetbalsport een warm hart toe en ondersteunt de organisatie in haar streven haar doelen te bereiken, zoals deelname aan de komende WK-kwalificatiewedstrijden en plaatsing voor de eindronde in 2022 in Qatar.

Er zal door de regering een ontwerpwet worden ingediend waarbij buitenlandse topsporters van Surinaamse afkomst, die voor ons land willen uitkomen van rechtswege de Surinaamse nationaliteit verkrijgen. Deze wet wordt deze maand nog ingediend bij De Nationale Assemblee (DNA).

Bouw stadion
De regering is ook gevraagd om de bouw van een nieuw André Kamperveen Stadion te ondersteunen. Dit stadion zal gebouwd worden met financiering uit de creditline van de regering van India. Inmiddels heeft de minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking het traject om deze creditline aan te spreken opgestart en ingediend. Dit project zal binnen deze regeerperiode met de SVB gerealiseerd worden, garandeerde president Santokhi.

Het staatshoofd vond het een voorrecht om enkele leden die voorgedragen zijn door de SVB te mogen huldigen. SVB-voorzitter John Krishnadath is de regering dankbaar voor de erkenning aan de 52 personen. Ook is hij blij dat de regering de garantstelling heeft gegeven voor de nieuwbouw van het André Kamperveenstadion. Dit demonstreert dat de regering alle geloof heeft in de SVB, zei de voetbalbaas. Hij riep alle actoren op samen te werken aan de verdere ontwikkeling van de voetbalsport.

VANDAAG