Sportzaken doet aan capaciteitsversterking middels basiscursus atletiek

Zeventien sportleiders van het onderdirectoraat Recreatie en Sport en drie community sporters doen mee aan de basiscursus atletiek. Foto: ROS

Het onderdirectoraat Onderzoek, Informatie en Kadervorming (OIK) van het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) doet aan capaciteitsversterking middels de basiscursus atletiek. Deze cursus wordt in samenwerking met de Surinaamse Atletiek Bond (SAB) verzorgd onder leiding van de Cubaanse coach Orial Hernandez.

Zeventien sportleiders van het onderdirectoraat Recreatie en Sport (R en S) en drie community sporters uit het district Para zullen de zevendaagse cursus volgen op het Willebrord Axwijk-sportcomplex.

Waarnemend directeur Gordon Touw Ngie Tjouw van Sportzaken, die de openingstoespraak namens minister Gracia Emanuël verrichte, is zeer ingestemd met deze cursus. Decentralisatie in de sport komt volgens de sportdirecteur tot uiting middels deze cursus.

“We starten in Paramaribo en zullen onze vleugels verder uitslaan naar de verre districten. Suriname bruist van potentie op het gebied van atletiek. Op dit moment hebben we olympisch en jeugd olympisch goud op het onderdeel. Met deze cursus zullen wij van het ministerie en de stakeholders in staat zijn om nieuw talent te ontdekken en te vormen. De basiscursus atletiek is een goede stap, richting succes voor ons als natie,” zei Touw Ngie Tjouw.

De onderdirecteuren Carolina Vera Vera en Maikel Klein respectievelijk van OIK en R en S drukten de cursisten op het hart om effectief en efficiënt om te gaan met de sport. “Sport is een wetenschap, investeer in jezelf en wordt een wetenschapper in de sport.” Deze sportleiders hebben de taak om de huidige en toekomstige atleten zoveel mogelijk effectief en efficiënt te begeleiden en vormen. In 2021 zullen de overige 240 sportleiders ook opgeleid worden.

Dennis Mac Donald, SAB-voorzitter, voelt zich geroepen om samen te werken met het ministerie in het belang van de sport decentralisatie. Jaren terug deed Hernandez, coach tevens bestuurslid van de SAB, een beroep op de bond om opleidingen aan te bieden aan Surinamers die verder een bijdrage willen leveren aan de professionalisering van de atletieksport in het land.

“We starten vandaag met twintig en zullen doorgaan. Waar de overheid niet kan inkomen, komen wij in met onze expertise en skills.” Zijn oproep was daarom ook: “Cursisten blijft u bewegen en participeert u actief tijdens de lessen, want trainingen verzorgen kost allemaal geld. We kijken uit naar het resultaat en laat dit een winst zijn.”

De cursus wordt op 19 december afgerond met een praktisch examen. De certificaten zullen op 22 december door minister Emanuël worden uitgereikt.

VANDAAG