Alle achtste finales van het EK 2020 bekend

Print Friendly, PDF & Email

De wedstrijden in de achtste finales van het Europees Kampioenschap voetbal zijn bekend na de laatste poulewedstrijden die dinsdag gespeeld werden. Op 26, 27, 28 en 29 juni gaan de beste ploegen uit de poulefase uitmaken wie er doorgaat naar de kwartfinale. Een aantal grote voetballanden zullen al vroegtijdig naar huis worden gestuurd.

26 juni: Wales-Denemarken en Italië-Oostenrijk
Op 26 juni staan de wedstrijden Wales-Denemarken en Italië-Oostenrijk op het programma. Denemarken, dat door de kritieke gezondheidssituatie van Christian Eriksen verschrikkelijk aan het toernooi begon, ging op miraculeuze wijze door naar de achtste finale. De Denen eindigden met drie punten als tweede, onder België en boven Finland en Rusland. Wales eindigde met vier punten als tweede in poule A, achter het ongeslagen Italië en voor Zwitserland en Turkije. De wedstrijd wordt gespeeld in Amsterdam.

Italië neemt het op tegen buurland Oostenrijk. De Oostenrijkers werden met zes punten tweede in groep C, achter Nederland en voor Oekraïne en Noord-Macedonië. De Italianen domineerden groep A met de volle negen punten en een doelsaldo van 7-0. De ploeg van Roberto Mancini is topfavoriet, daar het al 30 wedstrijden ongeslagen is en de Italianen de laatste elf wedstrijden zelfs wonnen zonder een tegendoelpunt te incasseren.

De Italianen domineerden groep A met de volle negen punten en een doelsaldo van 7-0.

27 juni: Nederland-Tsjechië en België-Portugal
Op 27 juni spelen Nederland en België tegen respectievelijk Tsjechië en Portugal. Nederland kwam de poulefase door met drie winstpartijen op Oekraïne, Oostenrijk en Noord-Macedonië, mede door drie doelpunten van Georginio Wijnaldum. Tsjechië werd derde in poule D met vier punten, na een winst op Schotland, een gelijkspel tegen Kroatië en een verlies tegen Engeland. Nederland speelt voor het eerst dit EK buitenshuis: Nederland-Tsjechië wordt gespeeld in Boedapest.

De wedstrijd België-Portugal, die wordt gespeeld in Sevilla, is de eerste kraker in de achtste finales. België won groep B overtuigend met negen punten, terwijl Portugal als derde eindigde in de poule des doods. De Portugezen wonnen van Hongarije, verloren van Duitsland en speelden gelijk tegen Frankrijk. Cristiano Ronaldo scoorde al vijf doelpunten voor Portugal, twee meer dan de topscorer bij België, Romelu Lukaku.

Memphis Depay en Donyell Malen. Foto: Reuters

28 juni: Kroatië-Spanje en Frankrijk-Zwitserland
Op 28 juni speelt de finalist van het WK 2018, Kroatië, tegen Spanje. De andere wedstrijd op deze dag is Frankrijk-Zwitserland. Kroatië begon slecht aan het EK met een verlies tegen Engeland, maar behaalde vervolgens vier punten tegen respectievelijk Tsjechië en Schotland. Spanje wist in groep E ondanks een veldoverwicht niet te winnen van Zweden en Polen, maar haalde in de laatste wedstrijd uit tegen Slowakije (5-0).

Regerend wereldkampioen Frankrijk bleef ongeslagen in groep F en eindigde met vijf punten als eerste in de groep, boven Duitsland en Portugal. In de wedstrijd tegen Portugal scoorde Karim Benzema na jarenlange afwezigheid weer voor de Franse ploeg. De Zwitsers werden derde in groep A met vier punten, na een verlies tegen Italië, een gelijkspel tegen Wales en een winst op Turkije. Spanje lijkt licht favoriet te zijn tegen Kroatië, terwijl Frankrijk de gedoodverfde favoriet is tegen buurland Zwitserland.

29 juni: Engeland-Duitsland en Zweden-Oekraïne
Op 29 juni staan de laatste twee achtste finale wedstrijden op het programma. Engeland, dat met zeven punten eerste werd in poule D, neemt het op tegen Duitsland. Deze wedstrijd is samen met België-Portugal het grootste affiche van de achtste finales. De Duitsers wisten woensdagavond op de valreep uitschakeling te voorkomen tegen Hongarije (2-2) en werden tweede in groep F met vier punten. Engeland speelt voor de vierde keer op rij in Londen.

Zweden sluit groep E op het EK af als poulewinnaar. Foto: EPA

De laatste achtste finale van het EK gaat tussen Zweden en Oekraïne. Zweden werd met zeven punten verrassend eerste in poule E, boven Spanje. Oekraïne behaalde slechts drie punten in de groep C, na verliespartijen tegen Nederland en Oostenrijk en een winst op Noord-Macedonie. Engeland-Duitsland belooft een absolute kraker te worden, terwijl Zweden door de goede recente prestaties favoriet is tegen Oekraïne.

Na de achtste finales staan de kwartfinales op het programma. Deze ronde wordt gespeeld op 2 en 3 juli. Indien het Nederlands elftal wint van Tsjechië, dan speelt de ploeg van Frank de Boer op 3 juli in Bakoe tegen de winnaar van Wales-Denemarken.

Bookmakers overal ter wereld bieden de mogelijkheid aan om EK-wedstrijden te voorspellen, zo ook de achtste finales. Het is belangrijk om een betrouwbare bookmaker te kiezen. Op www.sportytrader.nl vind je een gids voor zowel de beginnende als ervaren voetbalvoorspellers en wordt uitgelegd wat bookmakers zijn, hoe je de beste en meest betrouwbare bookmaker kiest, worden bookmakers vergeleken en vind je welke bookmaker op dit moment als beste wordt beoordeeld.

VANDAAG