Sterk Italië rekent af met België, dat zijn spaarzame kansen niet benut

Italië viert de 1-0 tegen België. Foto: Reuters
Print Friendly, PDF & Email

Italië heeft zich geplaatst voor de halve finale van het Europees kampioenschap. België leek zich uit geslagen positie nog knap terug te vechten, maar droop mede door een zeldzame misser van Romelu Lukaku af in München (2-1).

Het leek een niet te missen kans voor de topscorer aller tijden van de Rode Duivels, maar Leonardo Spinazzola gooide zich knap voor de bal toen Lukaku bij de tweede paal dacht binnen te tikken.

Het was ook de enige echte kans van de Belgen in de tweede helft, met daarnaast nog wel wat gevaarlijke momenten die via klutsballen tot stand waren gekomen. Zo mogen de Italianen door, waar ze op basis van het vertoonde spel over de hele wedstrijd ook de meeste aanspraak op hadden gemaakt.

Herhaling van finale 2012 op komst
De Italianen treffen nu dinsdag Spanje, een herhaling van de EK-finale van 2012, met destijds een afgetekende overwinning voor de Spanjaarden.

Het verdedigingsblok met Giorgio Chiellini en Leonardo Bonucci stond er toen ook al. En vormt ook nu dus nog het hart van de ploeg, waarin verder alles de laatste drie jaar anders is dan in de magere periode daarvoor.

Na het missen van het WK in Rusland voltrok zich onder de nieuwe bondscoach Roberto Mancini een ware renaissance, die resulteerde in fris en aanvallend voetbal waarbij de resultaten niet achterbleven. Al 32 duels zijn de Italianen inmiddels zonder nederlaag.

De geslepen Bonucci (34) leek al snel de openingstreffer binnen te duwen, maar de videoscheidsrechter gooide roet in het eten door buitenspel te constateren. Het duel was echter meteen ontbrand, waarbij de Italianen zich een stuk slagvaardiger toonden.

Wellicht afgeleid toen Ciro Immobile in een duel een blessure opliep, leverde de ervaren Jan Vertonghen de bal zomaar in bij Marco Verratti. Diens voortzetting belandde voor de voeten van Nicolò Barella, die zich als een straatvoetballer in de kleine ruimte tussen twee man vrij wurmde en hard binnenschoot.

Met nog zo'n welgemikte poeier, nu van afstand, leek Lorenzo Insigne op slag van rust het lot van de Belgen te bezegelen. Maar een schoonheidsfoutje van de sterkere Italianen kwam ze in de extra tijd van de eerste helft duur te staan.

Na een duwtje van Giovanni Di Lorenzo, net zo bescheiden als onnodig, ramde Romelu Lukaku de toegekende strafschop binnen. Slim versierd door Jeremy Doku, de tiener die op de plek speelde van de geblesseerde Eden Hazard.

Zonder de ster van Real Madrid, waar hij ook al weinig heeft kunnen laten zien, presenteerde de gouden generatie van België zich niet als titelfavoriet. En ook Kevin De Bruyne is niet topfit, ook al zorgde die met een paar flitsen nog wel voor dreiging.

Dit was het toernooi waarop een gouden generatie Belgen misschien wel zijn laatste kans op een hoofdprijs had. Maar de selectie was niet fit.

Het nieuwe Italië had zich onder leiding van Chiellini en Bonuccu ook de streken van de oude garde eigen gemaakt, door in een stroperige tweede helft de voor rust verkregen voorsprong over de streep te trekken.

NOS

VANDAAG