Italië verslaat Spanje na strafschoppen en bereikt vierde EK-finale

Federico Chiesa viert zijn 1-0 in de halve finale van het EK tegen Spanje. Foto: Reuters
Print Friendly, PDF & Email

Italië heeft zich ten koste van Spanje voor de finale van het EK voetbal geplaatst. Voor zestigduizend toeschouwers op Wembley stond het na 120 minuten in de halve finale 1-1, waarna de Italianen de strafschoppen beter namen.

De eerste opwinding in de boeiende maar weinig spectaculaire eerste helft ontstond na een schot van Nicolà Barella op de paal, maar de Italiaan werd afgevlagd wegens buitenspel. Voor de rest was het vooral Spanje dat de dienst uitmaakte in de eerste helft.

Spanje domineert
De Spanjaarden speelden de bal soepel rond, hadden in de beginfase 75 procent balbezit en Italië kwam nauwelijks in het stuk voor. Veel gevaar wist het dominante Spanje voor rust echter niet te stichten.

Na een klein kwartier zette Pedri wel knap Mikel Oyarzabal voor de keeper, maar de vervanger van de gepasseerde Álvaro Morata nam de bal niet goed aan. De slordige Azzurri kregen halverwege de eerste helft een spaarzame kans in de schoot geworpen toen keeper Unai Simón ver uitkwam en de bal miste, maar Barella kon niet profiteren.

Dani Olmo kan het even niet geloven. Foto: Reuters

De eerste échte mogelijkheid voor Spanje volgde na 25 minuten met twee schietkansen van Dani Olmo. De eerste werd gekraakt, bij de tweede bracht keeper Gianluigi Donnarumma redding.

Tegen het einde van de eerste helft hadden de Italianen de boel iets beter voor elkaar. Op slag van rust schoot Emerson Palmieri, de vervanger van de geblesseerde Leonardo Spinazzola, van dichtbij via de lat over.

Handrem eraf en tempo omhoog
Na rust ging de handrem er bij beide ploegen af en het tempo omhoog, waardoor er nu wel veel gebeurde. Giovanni Di Lorenzo voorkwam met een knappe ingreep een kans van Ferran Torres en de Spaanse aanvoerder Sergio Busquets schoot rakelings over.

Aan de andere kant greep doelman Simón eerst nog goed in bij een schot van Federico Chiesa, maar na een uur ging de bal er alsnog in. Donnarumma speelde de bal snel naar voren na een Spaanse kans en na een flitsende aanval kwam de bal bij Chiesa, die de bal fraai in de rechterhoek krulde.

Het woord was nu aan Spanje, dat de draad probeerde op te pikken. En dat lukte aardig: Olmo schoot een metertje naast en Oyarzabal verprutste een kopkans. Aan de overkant moest Simón redding brengen toen invaller Domenico Berardi ineens door Chiesa voor de keeper werd gezet.

Morata schiet Spanje naast Italië
Italië concentreerde zich op de verdediging en loerde op nieuwe counters, maar tien minuten voor tijd stond toch de gelijkmaker op het bord. Uitgerekend de zo bekritiseerde en gepasseerde Álvaro Morata schoot na een mooie combinatie met Olmo beheerst de 1-1 in de linkerhoek.

Spanje ging in de spannende slotfase op zoek naar meer, maar er werd niet meer gescoord.

Kunst- en vliegwerk
In de verlenging bleven de Spanjaarden de betere partij en kwamen er ook kansen. Een vrije trap van Olmo leidde na een redding van Donnarumma tot een chaotische situatie in het Italiaanse strafschopgebied en een paar minuten later wisten de Italianen opnieuw met kunst- en vliegwerk een treffer te voorkomen.

In de tweede helft van de verlenging sloeg de vermoeidheid toe en lukte er weinig meer bij beide ploegen, hoewel Berardi nog uit buitenpositie scoorde.

Strafschoppenserie
De eerste penalty van Manuel Locatelli werd gestopt door Unai Simón, waarna Olmo zijn strafschop overschoot. De vijf strafschoppen daarna gingen er allemaal in, totdat Morata zijn inzet zag worden gekeerd door Donnarumma. Jorginho schoot vervolgens de beslissende strafschop raak.

NOS

VANDAAG