Dambond bereidt landskampioenschap voor

Dammers namen het tegen elkaar op tijdens de laatstgehouden editie van het Surinaams Kampioenschap Dammen (SKD) in 2020. Na een onderbreking van een jaar wordt het toernooi volgend maand weer georganiseerd. Foto: SDB
Print Friendly, PDF & Email

Er is ongeveer twee jaar geen landskampioenschap dammen georganiseerd. Daar komt binnenkort verandering in. Nu de COVID-maatregelen versoepeld zijn is de Surinaamse Dambond (SDB) opnieuw van plan het Surinaamse Kampioenschap Dammen (SKD) zoals het toernooi formeel heet, af te werken. Dat laat de kersverse SDB-voorzitter Franklin Todie weten.

“We zijn nu bezig met het verzamelen van de middelen,” zegt hij, doelende op onder andere de financiële middelen maar ook het spelmateriaal dat nodig is om de wedstrijden te houden.

Todie benadrukt dat het houden van het toernooi een van de belangrijkste kortetermijnplannen van de dambond is. “Het is lokaal hèt grootste en belangrijkste damtoernooi dat we organiseren. Via dit toernooi wordt bepaald wie de beste dammer van Suriname is.”

Het is de bedoeling dat de SKD medio april van start gaat. De opzet ervan en ook de locatie moeten nog bepaald worden, maar hoogstwaarschijnlijk wordt het evenement in het denksportcentrum op het Anton de Kom Universiteitscomplex afgewerkt.

Bij de laatste editie van het landskampioenschap werd Guno Burleson kampioen. Hij sleepte zijn achtste titel in de avond van 5 maart 2020 in de wacht, een week voordat het eerste COVID-19 geval in Suriname werd geregistreerd.

Daarna werden er vanwege de pandemie geen toernooien meer gehouden waar dammers fysiek bij elkaar kwamen om te spelen. Wel werden er online een paar toernooien afgewerkt.

Het eerste toernooi waar er weer fysiek gespeeld werd was in november van het vorig jaar toen de dambond het Ronny Vlijter Srefidensi kampioenschap organiseerde. Daarna zijn er geen toernooien onder auspiciën van de SDB meer geweest.

VANDAAG