Werelddambond beloont Surinamers met damtitel

Werelddambond beloont Surinamers met damtitel. Foto: Surinaamse Dambond
Print Friendly, PDF & Email

Jerry Sadiek, Derryl Bohr, Marcel Oostburg en Dheeradjdutt Somai zullen vanaf nu met een nieuwe status meedoen aan lokale en internationale damtoernooien. De vier dammers hebben onlangs van de Werelddambond (FMJD) hun damtitels met bijbehorend certificaat ontvangen. De certificaten zijn ondertekend door FMJD-president Jasek Pawlicki en secretaris-generaal Roberts Misans en zijn eveneens voorzien van een stempel van de Werelddambond.

De Surinaamse Dambond (SDB) die het nieuws maandag op haar Facebookpagina bekendmaakte is blij met de erkenning en hoopt dat het een stimulans zal zijn voor andere topdammers. “Het bestuur wil de lat hoog leggen en zal er daarom alles aan doen dat dammers in de gelegenheid worden gesteld om te werken aan hun rating,” zegt de SDB.

Foto: Surinaamse Dambond

Dat de vier dammers een titel gekregen hebben, komt niet uit de lucht vallen. Die erkenning hebben ze verdiend op basis van prestaties die ze in toernooien van de afgelopen jaren hebben neergezet.

In tegenstelling tot Sadiek, Bohr en Somai die hun certificaten maandag ontvingen, kreeg Oostburg al een week terug zijn titel. Hij is nu master of FMJD ofwel MF vanwege prestaties die hij leverde tijdens de nationale kampioenschappen van 2002 (5e plaats), 2020 (9e) en de USA Open van 2014 (14e).

Sadiek werd eveneens MF. Hij had dat te danken aan zijn prestaties tijdens de nationale kampioenschappen van 2009 (5e), 2010 (7e) en 2020 (10e), terwijl Bohr zijn MF-titel verdiende dankzij zijn verrichtingen in de nationale kampioenschappen van 2012 (4e), 2020 (7e) en het Pan-Amerikaans kampioenschap van 2013 (10e). Somai is nu Candidate FMJD Master vanwege zijn prestaties in de nationale kampioenschappen van 2010 (4e) en 2020 (4e).

Bij de Werelddambond staan per 28 maart 23 Surinaamse dammers met een titel geregistreerd. Daarvan hebben twee de hoogste een titel in de dammerij achter hun naam. Guno Burleson en Eduard Autar zijn beiden Internationaal Grootmeester (GMI). Burleson is tegelijk de Surinaamse dammer met de hoogste rating (2253). Achter hem volgen MF Johannes Alfaisi (2251) en Autar (2245). Opvallend is dat er geen Surinaamse vrouwen met een titel achter hun naam op de wereldranglijst staan.

VANDAAG