“Ik zie mezelf als topkandidaat”

Dammer Guno Burleson jaagt de komende dagen op zijn negende landstitel. Foto: Facebook
Print Friendly, PDF & Email

Wie Guno Burleson wil onttronen als damkampioen van Suriname moet van goede huize komen. De Internationaal Grootmeester (GMI) jaagt de komende dagen op zijn negende landstitel. “Ik zie mezelf als topkandidaat,” stelt hij onomwonden in aanloop naar de finale van het Surinaams Kampioenschap Dammen (SKD), dat vanavond om zeven uur van start gaat in het Denksportcentrum.

Titelverdediger Burleson en Johannes Alfaisie die bij het laatstgehouden toernooi in 2020 semikampioen werd, waren vrijgesteld van de voorronde die ongeveer twee weken geleden ten einde kwam.

Uit dat toernooi stroomden twaalf van de 44 deelnemers door naar de eindstrijd, die tot en met 27 mei duurt en over dertien speelrondes volgens het round robin-systeem wordt afgewerkt.

Alhoewel Burleson sinds het laatstgehouden nationaal kampioenschap niet meer gespeeld heeft, twijfelt hij niet aan zijn eigen kwaliteiten. Het gegeven dat hij tussen de finale van 2020 en nu niet aan toernooien heeft deelgenomen wil overigens niet zeggen dat hij heeft stilgezeten.

“Ik heb me niet zozeer beziggehouden met de speltechniek, maar heb me meer beziggehouden met mijn technisch inzicht, strategieën en het tactische van het spel,” zegt hij. “Als ik het op dat vlak goed kan doen in de eerste paar rondes zal het in de rest van het toernooi makkelijker gaan.”

Burleson blijft echter op zijn hoede voor zaken die hij niet in handen heeft, zoals weggeefpartijen van andere deelnemers. De Surinaamse Dambond (SDB) heeft ook bij dit toernooi maatregelen getroffen om dat fenomeen in de kiem te smoren, maar het is niet uitgesloten dat het toch de kop opsteekt. Burleson: “Ik hoop het niet, maar ik moet zelf zoveel mogelijk doen zoals zoveel mogelijk partijen winnen om er niet door beïnvloed te worden.”

Niet gemotiveerd
Burleson zal zich niet zoveel zorgen hoeven te maken om Alfaisie. De landskampioen van 2018 is lang niet meer zo gemotiveerd als vier jaren geleden. Het zit hem nog steeds dwars, dat hij ondanks zijn prestatie toen niet naar de Pan-Am kampioenschappen werd afgevaardigd.

“Voorbereidingen voor het nationaal kampioenschap nemen tijd en geld in beslag. Als je er uiteindelijk niet voor wordt gewaardeerd raak je gedemotiveerd,” aldus Alfaisie.

De voormalig kampioen heeft zich in de afgelopen periode vooral toegelegd op het schrijven van damboeken. Dat heeft hem min of meer klaargemaakt voor de finale. Vanwege de gebrekkige voorbereiding, ziet Alfaisie zichzelf niet als grootste titelkandidaat. Die eer komt volgens hem Burleson toe. “Voor mij is hij de grootste favoriet.”

Alfaisie waarschuwt echter dat ook gewaakt moet worden voor Niaaz Salarbaks, die in 2020 op de derde plaats eindigde. “Hij en Burleson zijn de twee grootste kanshebbers.”

Naast dit drietal zitten ook William Orie, Rodney Lion, Gerson Bendt, Arief Salarbaks, Arwien Bhagwandas, Derryl Bohr, John Schemltz, Rinaldo Kemnaad, Rohan Doergamisier, Phavankoemar Basdewsing en Quincy Ngawikromo in de eindstrijd. De speeldagen zijn 9, 10, 11, 12, 13, 16, 17, 19, 20, 23, 24, 26, 27 mei telkens om 19.00 uur met uitzondering van de laatste speeldag die om zes uur aanvangt.

VANDAAG