Catherine Kaslan prolongeert vrouwenschaaktitel

Catherine Kaslan is opnieuw vrouwen schaakkampioen van Suriname. Foto: SSB
Print Friendly, PDF & Email

Met nog een speelronde te gaan is Catherine Kaslan niet meer in te halen op de ranglijst van het damesschaakkampioenschap. De schaakster is daardoor opnieuw vrouwenschaakkampioen van Suriname. Kaslan prolongeerde haar titel door woensdagavond in de achtste ronde te winnen van concurrente Shefali Creebsburg.

Het was de achtste zege op rij van Kaslan, die daarmee met een honderd procent score de titel in de wacht sleept. Drie jaar terug werd ze ook al kampioen. Het nationaal kampioenschap werd in 2020 halverwege onderbroken vanwege de coronapandemie en ging vorig jaar om diezelfde reden helemaal niet door.

Kaslan zorgde er vanaf het begin voor dat de titel van 2019 in haar bezit bleef. Ze versloeg achtereenvolgens Radja Archana, Orasji Janice, Yeung Aimee, Wijnhard Joelle, Kaslan Alexandra, Raghoebier Xamira, Kaslan Victoria en woensdagavond Creebsburg.

Kaslan is na acht uit negen speelrondes koploper met 8 punten. Haar zussen Victoria en Alexandra Kaslan bezetten met 6,5 om 5,5 punten respectievelijk de tweede en derde plaats.

Creebsburg heeft net als Alexandra Kaslan 5,5 punten, maar staat vanwege minder tiebreakpunten op de vierde plek. Joelle Wijnhard rond met 5 punten de top vijf af. De laatste speelronde wordt vrijdag afgewerkt. De prijsuitreiking vindt zaterdag plaats in het Elsje Finck Sanichar College COVAB.

Mannen
Bij de mannen stijgt het toernooi naar een climax. Met nog twee speelrondes te gaan kan het kampioenschap nog alle kanten op. Wat intussen wel vaststaat is dat er een nieuwe kampioen komt. Titelverdediger Romario Sanches staat na elf uit dertien speelrondes op 6,5 punten. Daarmee kan hij met twee speelrondes te gaan koploper Dewperkash Gajadin niet meer inhalen.

Gajadin voert de ranglijst van veertien spelers aan met 9 punten. Het kampioenschap zal naar alle waarschijnlijkheid gaan tussen hem en Viresh Giasi die met een halve punt minder op de tweede plek staat.

Shiva Kalka en Imaan Kalidjo hebben elk 7,5 punten vergaard en staan daarmee respectievelijk derde en vierde, terwijl recordkampioen Roger Matoewi met 6,5 punten de top vijf completeert.

De voorlaatste speelronde wordt vrijdagavond afgewerkt, terwijl de dertiende tevens laatste speelronde voor zaterdag gepland is. Net als het vrouwentoernooi vindt ook het toernooi van de mannen plaats in het Elsje Finck Sanichar College COVAB.

VANDAAG