Basketbalassociatie bereidt verkorte competitie voor

De Surinaamse Basketbalassociatie (SBA) start op 17 juli met een verkorte competitie. Foto: SBA
Print Friendly, PDF & Email

Na het warming-up toernooi dat vorige maand ten einde kwam maakt de Surinaamse Basketbalbond (SBA) zich op om over te gaan tot normalisatie. Dat zal de bond doen via een verkorte competitie die op 17 juli van start moet gaan.

De voorbereidingen daartoe zijn al geruime tijd in volle gang. Teams mochten zich al vanaf 6 juni opgeven voor deelname aan de competitie. Dat kan nog tot maandag 20 juni. Na die dag zal er meer duidelijkheid zijn over de competitieopzet.

Bij het warming-uptoernooi van 6 maart tot en met 17 mei was er geen na-competitie en waren er ook geen prijzen beschikbaar gesteld. Dat verandert mogelijk bij de verkorte competitie. “Het kan dat we een play-off hebben met prijzen, maar dat hangt helemaal af van de response van de verenigingen met betrekking tot inschrijvingen”, zegt SBA-directeur Gilbert Soesman die verwacht dat er in de mannenhoofdklasse wel genoeg inschrijvingen zullen zijn om een play-off te houden.

Bij het warming-up toernooi vielen de inschrijvingen tegen, zodanig dat leeftijdsklassen samengevoegd moesten worden. Dat had vooral te maken met het gegeven dat alleen gevaccineerden aan het toernooi mochten meedoen. De verwachting is dat de animo nu groter zal zijn omdat ook niet-gevaccineerde spelers aan de verkorte competitie mogen deelnemen.

Recreanten zijn echter uitgesloten. De SBA nam dat besluit om de kosten van de organisatie van de competitie te drukken. “Alles kost geld tegenwoordig dus de recreatieklasse is van de baan.”

De verkorte competitie zal tot en met november lopen. Doorgaans ging bij de SBA rondom die periode het nieuwe seizoen van start maar de basketbalassociatie besloot dit keer toch eerst komende maand met een verkorte competitie te beginnen in plaats van het seizoen in het laatste kwartaal van het jaar te starten.

Soesman legt uit dat die keus is gemaakt om te voorkomen dat de basketballers weer een lange periode zonder wedstrijden zouden zitten. “Starten in november zou betekenen dat we vijf maanden stilliggen. Dat zou misschien funest zijn omdat we twee jaar niet hebben gespeeld”, zegt de SBA-directeur die laat weten dat het de verenigingen zijn die zelf vroegen om na het warming-up toernooi zo spoedig mogelijk weer aan de bak te kunnen gaan. Na de verkorte competitie gaat in februari 2023 de eerste complete competitie van start.

De basketbalassociatie blikt overigens tevreden terug op het warming-up toernooi. Op enkele kleine zaken na - één wedstrijd ging niet door nadat een team niet kwam opdagen en het controleren van geteste spelers ging in het begin moeizaam - had het toernooi een vlot verloop. Soesman hoopt hetzelfde voor het verkorte toernooi. “Maar alles begint met de response van de verenigingen. We are eager to start maar je kan nooit starten als de verenigingen zich niet op tijd en voldoende hebben opgegeven.”

VANDAAG