Voetbalscheidsrechters dreigen competitie lam te leggen

De drie trekkers die namens het scheidsrechterskorps praten. Van links naar rechts: Harold Amsoi, Sergio Rozenhout (m) en Oscar Adang. Foto: Sergio Rozenhout
Print Friendly, PDF & Email

Indien de Surinaamse Voetbalbond (SVB) per ingaande woensdag 22 juni om uiterlijk 12.00 uur scheidsrechters actief in de eerste en tweede divisie niet uitbetaald, wordt de lokale competitie lamgelegd. De fluitisten hebben in het afgelopen weekeinde reeds een waarschuwingssignaal gegeven. Aanvankelijk wilden de officials de boel ‘op slot doen’, maar werd door tussenkomst van de head of referee, Robert Obergh, ertoe overgegaan de wedstrijden toch te leiden. Weliswaar begonnen de ontmoetingen later dan gepland.

Volgens Oscar Adang (één van de trekkers van de scheidsrechtersgroep) is de voetbalbond haar afspraken niet nagekomen met betrekking tot de uitbetaling. Er is daarom een ultimatum aan het bestuur gegeven. “Als wij niets zien op onze rekening gaan wij vanaf woensdag niet fluiten en zijn de wedstrijden van het komend weekeind niet gegarandeerd”, aldus Adang.

Eerder lagen de scheidsrechters al overhoop met het SVB-bestuur. Destijds was ook aangegeven dat de arbiters, indien hun eisen niet werden ingewilligd, niet zouden komen opdagen. Uiteindelijk kwamen partijen bij op 3 mei bij elkaar en vroeg het bestuur om drie weken tijd.

De scheidsrechters waren niet tevreden met de hoogte van de bedragen die in de eerste en tweede divisie werden uitgekeerd. Officials die de test haalden ontvingen bij het leiden van de eerste divisie wedstrijden SRD 500. Indien de test niet was gehaald werd SRD 400 uitgekeerd. Voor scheidsrechters actief in de tweede divisie gold bij het halen van de test respectievelijk SRD 350 om SRD 300 indien de test niet was gehaald. “Wij waren het niet eens met deze bedragen en hebben ze gevraagd om deze wederom te bekijken”, legt Adang uit.

Tijdens de laatste ontmoeting op 30 mei tussen het SVB-bestuur en de trekkersgroep was onder andere overeengekomen dat scheidsrechters die actief zijn in de eerste en tweede divisie voortaan respectievelijk SRD 500 om SRD 400 zullen ontvangen ongeacht het behalen van de test. “Eigenlijk wilden wij SRD 750 voor de eerste divisie en SRD 500 voor de tweede divisie”, legt Adang uit.

Naar verluidt zijn grote delen van het bestuur momenteel uitlandig. Adang jammert om deze situatie. “Men maakt zich niet druk om wat er hier gebeurt. Ons voetbal gaat achteruit.”

VANDAAG