Wandelmars volgend jaar 6 september van start

De 59ste editie van de AVD wordt volgend jaar op 6, 7, 8 en 9 september afgewerkt. Foto: BVSS
Print Friendly, PDF & Email

Wandelaars mogen na een gedwongen pauze van vier jaar nu al uitkijken naar de eerstvolgende Avondvierdaagse. Het jaarlijks terugkerend evenement, dat vanwege de coronapandemie voor het laatst in 2019 werd gehouden, vindt volgend jaar vanaf 6 tot en met 9 september weer plaats. Dat maakt de Bedrijven Vereniging Sport- en Spel (BVSS) middels een persbericht bekend.

De voorgaande edities van de AVD vonden steevast in de paasvakantie plaats. In april liet de BVSS, de organisatie achter de wandelmars zoals die in de volksmond bekendstaat echter weten dat het evenement vanaf 2023 in de grote vakantie zal worden afgewerkt. De BVSS haalt ‘onvoorspelbare weersomstandigheden als gevolg van global warming’ aan als de reden om de activiteit van april naar september te verplaatsen.

Niet iedereen kan zich er echter in terugvinden dat het evenement naar de grote vakantie verplaatst is. Bryan Refos, die tot en met de laatstgehouden AVD 32 jaar onafgebroken aan de wandelmars heeft meegedaan, vindt dat de verschuiving niet hoefde.

“In de grote vakantie maken de meeste ouders zich al klaar om schoolspullen aan te schaffen voor hun kinderen voor het nieuw schooljaar. Men gaat echt geen geld uitgeven aan het inschrijven voor de wandelmars en andere dingen zoals het betalen voor het maken van kostuums en dergelijke,” zegt hij.

Daarnaast vindt hij de grote vakantie niet de geschikte periode om de AVD te organiseren, “omdat de mensen in die periode met vakantie naar het buitenland gaan of hun vakantie buiten de stad of in het binnenland doorbrengen.” Refos, die in het verleden voor verschillende groepen heeft gelopen en nu leiding geeft aan zijn eigen groep Nengre Kondre Krioro, is wel blij dat de AVD na vier jaar terugkeert.

“Als wandelaars zijn we natuurlijk blij, omdat we letterlijk drie tot vier jaar niet van onze hobby hebben kunnen genieten. Maar ik denk dat de BVSS een betere response zou krijgen van het publiek en de groepen als de wandelmars gewoon in april was gebleven. Ik denk dat veel groepen niet aan de AVD in september zullen meedoen,” aldus Refos die zelf ook ertegenop kijkt om in de grote vakantie aan de wandelmars mee te doen.

Ondertussen is de BVSS bezig met de eerste voorbereidingen voor het evenement. Er is zelfs al een thema gekozen voor de 59ste editie: “AVD: we lopen allemaal weer mee!” De organisator van de wandelmars kijkt uit naar de activiteit. “Het bestuur van de BVSS staat altijd open voor alle adviezen en suggesties, die mede een bijdrage zouden kunnen leveren ter instandhouding van de kwaliteit van de AVD.”

VANDAAG