Tjin-A-Tsoi levert bewijs mega-corruptie EBS bij pg in

De aankomst van parlementariër Arthur Tjin-A-Tsoi bij het Openbaar Ministerie. Foto Suriname Herald

Nieuw Front/NPS-parlementariër Arthur Tjin-A-Tsoi heeft vandaag bij waarnemend procureur-generaal Roy Baidjnath Panday, een dossier met ‘bewijsstukken’ ingediend waarbij er naar zijn zeggen sprake zou zijn van een mega corruptieschandaal bij de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS). Hiermee wil het assembleelid dat er onderzoek moet komen naar de vermeende corruptiepraktijken die plaats zou hebben gevonden bij dit staatsbedrijf.

Tjin-A-Tsoi zegt duidelijke bewijzen te hebben van zaken die op corruptie duiden. De samenleving is door de EBS en de regering hierover niet geïnformeerd, zegt de parlementariër.

Hij zegt dat het om een lening van USD 30 miljoen van de International Development Bank (IDB) gaat. Die lening is via een overeenkomst naar de EBS doorgeschoven. Volgens de parlementariër is er gesjoemeld met als gevolg dat het stroomtarief vorig jaar met 300 tot 400 procent omhoog ging. Verder stelt Tjin-A-Tsoi dat er is betaald voor spullen, maar dat de EBS deze nog niet heeft ontvangen.

Hij legt verder uit dat er in 2013 is betaald voor noodaggregaten voor een bedrag van SRD 22 miljoen, maar dat die zaken niet zijn aangekomen bij het bedrijf en volgens hem ook nergens te vinden zijn. Het gaat om ruim 12 miljoen euro, zei Tjin-A-Tsoi.

Met beveiliging van waardetransport heeft Tjin-A-Tsoi zijn documenten laten bezorgen bij het Openbaar Ministerie. Hij zegt dat het om duidelijke bewijzen gaat waaruit naar zijn zeggen blijkt dat er is gefraudeerd bij de EBS. Het is nu aan waarnemend procureur-generaal Baidjnath Panday om het besluit te nemen als er een onderzoek moet komen.

De NPS-parlementariër laat verder weten dat het niet om een politieke actie gaat. Er was volgens Tjin-A-Tsoi veel tijd nodig om deze zaken goed voor te bereiden. Wie er allemaal in de stukken worden genoemd, wilde Tjin-A-Tsoi niet prijsgeven. Wat hij wel frappant vindt is dat waarnemend-directeur Willy Duiker van de EBS ook voorzitter is van de raad van toezicht bij de Centrale Bank.

Tjin-A-Tsoi roept de regering op om Duiker op non-actief te stellen. Terwijl de gemeenschap veel moeten neertellen voor stroom en een huisaansluiting, zitten regeringsfunctionarissen zich met gemeenschapsgelden te verrijken, benadrukte Tjin-A-Tsoi. Deze situatie noemt hij geen zuivere koffie en hij vraagt hiervoor de aandacht aan het Openbaar Ministerie.

Volgens de parlementariër heeft hij de volle ondersteuning van zijn partij, de NPS, en de Nieuw Front-combinatie.

VANDAAG