VHP’ers, VHP-sympathisanten, V7-leden en V7-sympathisanten laten het hoofdbestuur van de VHP weten niet eens te zijn met de kandidatuur van Mahinder Jogi voor nog een termijn als assembleelid. In een brief aan het hoofdbestuur vragen de VHP’ers leden om de protestbrief te kopiëren en voor 27 maart te sturen naar VHP-voorzitter Chan Santokhi.
Aan: de leden van het Hoofdbestuur van de VHP
t.a.v. de voorzitter, de heer Chan Santhoki
Onderwerp: DNA-kandidaatstelling van de heer Mahinder Jogi
Geachte leden van het hoofdbestuur VHP, geachte heer Santhoki
Inmiddels zijn de namen met betrekking tot de kandidaatstelling voor de komende algemene verkiezingen op 25 mei a.s. bekend.
Ook wij VHP’ers, VHP-sympathisanten, V7-leden en V7-sympathisanten ondersteunen ten zeerste het model van consensus welke door de leiding van de partij wordt toegepast voor een optimale draagvlak.
Echter, wij willen in het specifieke geval van Mahinder Jogi u op een aantal zaken attenderen:
Wij zijn erg geschokt door het voornemen van het VHP-bestuur om de heer Mahinder Jogi weer als kandidaat van de VHP voor te dragen in het district Saramacca.
Wij bevestigen dat de heer M. Jogi een zeer slechte naam heeft in Suriname. Hij is een zeer slecht voorbeeld voor een assembleelid.
In dit kader noemen wij een aantal incidenten waarvan niet bekend is of er ooit onderzoek naar is gedaan, doch die wel zwaar wegen binnen de Surinaamse samenleving:
1. Matta Gauri ontspanningsoord te Groningen, afgepakt door een familie stichting van de heer M. Jogi.
2. De kinderspeeltuin te Groningen is ook overgenomen door een andere Stichting van de heer M. Jogi.
3. Te Jarikaba worden 15 bouwkavels verkocht voor het bedrag van Euro 10.000 per stuk door de heer M. Jogi
4. Het voetbalveld van Damallangweg te Groningen is verkaveld. Bij de heer M. Jogi moet je zijn om bouwkavels te kopen. Vraagt u het maar aan de directeur van Tip Top. Deze meneer heeft een ½ deel van een kavel, dat toebehoorde aan een andere gekocht voor de prijs van Euro 10.000, aan de Ingibakbaweg. Ook heeft hij 3 kavels aan I.N.R. gegeven.
5. Op het BLO-project, een project van de heer M. Jogi te Jarikabba, zijn er percelen verdeeld onder zijn aanhangers compleet met bereidheidsverklaringen en transport van de percelen tegen betaling van een bedrag groot SRD 1200. Naast deze zijn er 40 stuks percelen onder een stichting van de heer M. Jogi ondergebracht om later daarmee te kunnen speculeren.
6. De hele onderhoudsstrook langs de weg naar Jarikaba bacovenplan vanaf de rotonde van de Mr. P. Chandishawweg is uitgegeven door de heer M. Jogi aan partijloyalisten.
7. Een groot terrein van circa 480 ha groot is ook onder beheer van de heer M. Jogi terechtgekomen. Op dit terrein is er al maanden een graafmachine bezig die aangeschaft is met een creditline van India.
Wij verzoeken de ex-minister van LVV de weledele heer drs. S. Ragoebarsing openheid van zaken hierover te geven. Het volk wil weten hoe het staat met de aflossing van de miljoenen schuld.
8. Het inpikken van het stuk terrein groot circa 50 ha van de stichting Stibageg die bestemd was voor het aanleggen van een toeristisch oord nabij Hamburg.
9. Een grote bosconcessie met veel cederhout, gelegen te Damboentongweg 1, is eveneens in het bezit van de heer M. Jogi
10. Thans is het assembleelid M. Jogi ook grootverkavelaar in het Vankgebied nabij Groningen. Honderden hectaren grond worden als koekjes verdeeld aan vrienden. Hierdoor wordt de verdere uitvoering van het middenstandsveeteeltproject Vank verder onmogelijk gemaakt.
11. Arbeiders van Milieubeheer hebben maandenlang bouwwerkzaamheden verricht voor de heer M. Jogi.
12. Er is gesjoemeld met meerdere percelen in het resort Saramacca/Jarikabba.
VHP’ers, VHP-sympathisanten, V7-leden en V7-sympathisanten willen uiterlijk 27 maart een reactie van het hoofdbestuur van de VHP. Het VHP-hoofdbestuur heeft nog niet gereageerd op de brief.
Jogi is vaker negatief in het nieuws gekomen. Niet alleen partijleden hebben kritiek, maar ook anderen. Zo noemde de ondervoorzitter van de districtsraad tevens voorzitter van de NDP-afdeling Saramacca Clifton Koorndijk, Jogi in december vorig jaar nog de grootste grondrover in het district Saramacca. Volgens Koorndijk zou Jogi een stuk terrein van de samenleving hebben gestolen en heeft hij daar zijn partijzaken geregeld. Met deze handelingen hebben de kinderen volgens hem geen speelmogelijkheden. Jogi ontkende dit en zei dat hij nooit en te nimmer grond van mensen heeft afgepakt. Hij zou jaren terug dit stuk grond tot ontwikkeling hebben gebracht ten behoeve van de gemeenschap.