Overheid brengt concessie Tranquillo in gouddeal IAMGOLD

Minister Dodson (NH) en Stephen Latwin, CEO-IAMGOLD, tijdens de ondertekening die te maken heeft met de concessie van N.V. Tranquillo. Foto: Suriname Herald

Vandaag heeft op het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) een ondertekening plaatsgevonden tussen de Republiek Suriname en de multinational IAMGOLD. Deze ondertekening heeft te maken met de concessie van N.V. Tranquillo die terug is in de boezem van de overheid. Deze concessie zal ingebracht worden via de middelenovereenkomst van de staat met IAMGOLD in de gouddeal met de multinational.

Na maandenlange onderhandelingen met N.V. Tranquillo is het de regering gelukt om een concessie die in 2013 was uitgegeven aan deze N.V., terug te krijgen in handen van de staat.

Voordelen
De deal houdt in dat Suriname dertig procent krijgt uit de opbrengsten en IAMGOLD die de gehele exploitatie zal uitvoeren zeventig procent. De exploratiekosten zullen honderd procent gedekt worden door de Canadese onderneming. “Met deze overeenkomst creëren wij meer inkomsten voor de staat en ongeveer tweehonderd mensen kunnen aan een baan geholpen worden,” zegt de minister van NH, Regillio Dodson.

Hij geeft verder aan dat de overheid haar verplichting nakomt om werkgelegenheid te creëren en zij werkt aan de staatsfinanciën. Ook zal volgens de bewindsman gedacht worden aan de lokale bevolking bij het aantrekken van de arbeiders.

Volgens de Chief Executive Officer (CEO) van de moedermaatschappij IAMGOLD, Stephen Letwin, zullen de werkzaamheden morgen al starten. De eerste opbrengsten zullen na anderhalf jaar een feit zijn, zegt hij verder. Hij zegt enorm ingenomen te zijn met deze deal en bedankt daarbij de minister van HI en de president van Suriname, Desi Bouterse.

De concessie ligt in het Saramaccagebied.

Jerrel Harderwijk

VANDAAG