Fidelia Grand: "Geen wijs besluit om naam marrons te veranderen in Afro-Surinamers"

Fidelia Grand-Galon, voorzitter van MVN. Foto: Facebook
Print Friendly, PDF & Email

Fidelia Grand-Galon, voorzitter van Marron Vrouwen Netwerk (MVN) vindt het geen wijs besluit dat de naam marron nu vervangen wordt door Afro-Surinamer. Volgens haar heeft de naam marron een duidelijke geschiedenis die met deze naamwijziging teniet wordt gedaan.

Afro-Surinamer is nu de naam van de tot slaaf gemaakte Afrikanen. De regering wil hiermee de verdeeldheid tussen de nakomelingen tot het verleden laten behoren. Volgens minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling is de noemer Afro- Surinamer beter voor de integratie, eenheid en saamhorigheid.

Het verschil
In gesprek met Suriname Herald zegt Grand dat wij allemaal Afro-Surinamers zijn, maar er ligt een verschil in de geschiedenis van de creolen en de marrons. Ze geeft aan dat het bekend staat dat de marrons gevochten hebben voor hun vrijheid. "Deze groep heeft keihard moeten vechten voor zijn vrijheid en heeft heel wat moeten incasseren in het binnenland van ons land. Ik ben niet tegen de naam Afro-Surinamers, maar de naam marron moet nog zijn plaats hebben. Noem me liever een ‘marron Afro-Surinaamse’,” zegt Grand.

Volgens de voorzitter staat Suriname op de eertse plaats in de wereld wannner het gaat om de landen met een marrongeschiedenis. "Iedereen wil naar ons land komen om te leren over onze marrongeschiedenis. Zelfs Jamaica waar er ook een marrongeschiedenis is, wil komen leren van de marrons van Suriname," zegt de MVN-voorzitter, die aangeeft dat er te veel strijd is geleverd om de naam marron en dat hij een plek moet blijven hebben.

Jerrel Harderwijk

VANDAAG