Leerkrachten pisnijdig dat ze raskippen worden genoemd

Leerkrachten zijn pisnijdig dat ze raskippen worden genoemd. Foto: Suriname Herald
Print Friendly, PDF & Email

De leerkrachten verbonden aan de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS) zijn pisnijdig dat de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC), Robert Peneux, hen raskippen heeft genoemd. Tijdens de onlangs gehouden protestvergadering in Mata Gauri uitte de verschillende leerkrachten hun misnoegen hierover.

“We zijn constant bezig met het werk dat we doen en dan komen mensen ons raskippen noemen?”, zegt een gebelgde leerkracht. Volgens haar is de minister niet bekend met de term en het dier zelf. Ze legt uit dat wanneer en raskip is uitgelegd en die geen eieren meer kan leveren, zo een kip dan geslacht wordt. Als meneer Peneux je een raskip noemt, wil dat zeggen dat je een van deze dagen geslacht wordt, analyseert de leerkracht. “Dan maakt het niet uit wat voor aktes je allemaal hebt. Je bent een raskip, wanneer ik je niet meer goed vind, dan wordt het slachten en wegwezen”, zegt de leerkracht.

Een andere leerkracht die de menigte ook toesprak gaf te kennen dat ze het niet accepteert dat de minister de leerkrachten raskippen noemt. “Toen ik geslaagd was zei men tegen mijn moeder: ‘gefeliciteerd met uw dochter’ en niet gefeliciteerd met je raskip”, zegt de leerkracht. Ze is van oordeel dat de leerkrachten aanvallen van buiten krijgen, omdat de leerkrachten nu meer durven te praten. Vroeger spraken de leerkrachten niet en durfden ze niet op te komen voor hun rechten. Nu ze bewuster worden van hun rechten, wordt er getracht hen een kopje kleiner te maken. “Het gaat ze niet lukken. We laten ons niet intimideren door niets en niemand”, aldus de leerkracht die fel afgaf op de minister. De leerkrachten ervaren de aanvallen als pesterij.

Het initiatief van de minister om een onderzoek in te stellen op het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) wordt door de leerkrachten toegejuicht. Daaruit moet volgens hen gaan blijken hoe het komt dat er zoveel onbevoegde leerkrachten zijn. De leerkrachten zijn het ermee eens dat er gewerkt moet worden aan bevoegd kader, maar tegelijkertijd moet ook aan het onderwijsleerproces worden gewerkt. Zo kan het ministerie geen nieuwe methode Engels sturen naar een school waarvan er geen handleiding is en waarvan de leerkrachten ook niet zijn opgeleid in de nieuwe methode.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG