OM eist twintig jaar cel tegen Boerenveen

Roy Elgin. Foto: Harmen Boerboom/NOS

Auditeur-militair Roy Elgin heeft vanmorgen in het 8 decemberstrafproces twintig jaar cel geëist tegen verdachte Etienne Boerenveen. De auditeur-militair acht betrokkenheid van de oud-militair bij de moorden die op 8 december 1982 in het Fort Zeelandia plaatsvonden, bewezen.

Elgin stelt dat de voormalige bataljonscommandant de opdracht had om het alarmplan in werking te stellen. Dit hield onder andere in dat de landingsbaan van Zanderij gebarricadeerd moest worden. Ook moesten wegen rondom luchthaven Zanderij gebarricadeerd worden.

Volgens verschillende getuigen was Boerenveen aanwezig tijdens de moordpartij op 8 december 1982 in het Fort Zeelandia.

Boerenveen zei eerder aan de Krijgsraad niets af te weten van de moordplannen. Elgin betwijfelt dat en beschreef tijdens het formuleren van de strafeis Boerenveen’s aandeel in de moorden op 8 december 1982.

VANDAAG