Suriname kan miljard verdienen aan toerismesector

HI en T presenteert toerismeplan voor Suriname. Foto: Suriname Herald

Naar verwachting kan de toerismesector Suriname een miljard opleveren, mits deze op de juiste manier duurzaam ontwikkeld wordt. Dit kwam gisteren naar voren tijdens de Toerismeconferentie, waarbij het onderdirectoraat Toerisme van het Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI en T) een toerismeplan presenteerde. Het plan bestaat uit twee delen, namelijk een strategisch en een beleidsplan. De minister van HI en T, Ferdinand Welzijn, die de opening verrichtte, nam een kopie van het plan in ontvangst.

Kampioen plannenmakers
Welzijn gaf aan dat het maken van het plan maar een fractie heeft gekost van wat het had kunnen kosten door de enorme inzet van tijd en moeite van de werkgroepen en individuen die hiermee belast waren. Het plan wordt volgens de minister breed gedragen, omdat alle stakeholders waren betrokken bij de samenstelling hiervan. Hij benadrukte dat het echter niet bij een plan moet blijven. “We zijn kampioen in het maken van plannen, maar als het gaat om uitvoeren: zero, nada niets.” Daarom zal, zegt Welzijn, het plan na een jaar geëvalueerd worden.

Natuur- en cultuurtoerisme promoten
De aanwezigen kregen een globale uiteenzetting van het toerismeplan. Wat Suriname uniek maakt als toerismebestemming is de combinatie van natuur en cultuur en dit is precies het deel waar de focus volgens het plan opgelegd zal moeten worden. De huidige toerismetrend, waarbij onbekende bestemmingen in trek zijn, werkt in het voordeel van Suriname en moet uitgebuit worden.

Belangrijk is vooral te werken aan ons natuurtoerisme als duurzaam exportproduct en dit op te schalen en te transformeren. Daarnaast zijn er formele zaken zoals de Toerismewet die vorm moeten krijgen. Ook de nodige infrastructuur zoals luchthavens vereisen een degelijke aanpak. De bedreigingen van groei in ons natuurtoerisme worden gevormd door de beperkte infrastructuur, gebrekkige data, maar de grootste bedreiging is milieuvervuiling.

Werkgelegenheid door groei toerisme
Momenteel groeit het toerisme ongeveer 6 procent per jaar. Bij de huidige groei zouden wij in 2030 ongeveer 400 duizend toeristen per jaar kunnen hebben. In het plan heeft men exercises gemaakt met als uitgangspunt een groei in het toerisme tussen 10 en 15 procent per jaar vanaf 2020. Op basis van wereldcijfers betekent een sectorgroei van 10 procent extra werkgelegenheid voor meer dan 70 duizend mensen tegen 2030.

Buitenlandse toerismemarkt uitbreiden
De meeste toeristen komen momenteel uit Nederland, andere delen van Europa en Zuid-Amerika voornamelijk Guyana. De toeristen komen hoofdzakelijk voor familiebezoek. Het grootste deel van de bestedingen van de toeristen gaat naar accommodatie, restaurants en transport.

De bedoeling is dat de huidige markt in het buitenland verder wordt betreden en er nieuwe markten worden aangeboord zoals bijvoorbeeld New York. Suriname moet wereldwijd gezien worden als topbestemming op het gebied van het natuurtoerisme in combinatie met de bijzondere cultuur.

Momenteel draaien 2016 bedrijven in Suriname op toerisme waarvan 637 taxibedrijven.

VANDAAG