Suriname krijgt hulpgoederen voor betere uitrusting bij rampen

Japan biedt hulpgoederen voor betere uitrusting bij rampen. Foto: Suriname Herald
Print Friendly, PDF & Email

Met een schenking aan hulpgoederen ter waarde van SRD 1.8 miljoen uit Japan zal Suriname, in dezen het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) binnenkort beter uitgerust zijn tegen rampen.

In het kader hiervan heeft de ambassadeur van Japan, die gezeteld is in Trinidad en Tobago, Mitsuhiko Okada, gisteren een exchange of notes getekend op het ministerie samen met de minister van Buitenlandse Zaken (Buza), Yldiz Pollack-Beighle.

Pollack-Beighle geeft te kennen dat de schenking wordt gedaan aan het Ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza), waaronder het NCCR valt in verband met de waterramp in februari 2017. Volgens de minister is de schenking een tastbaar resultaat na een bezoek van de minister van Buitenlandse Zaken van Japan in juli vorig jaar.

Tot de hulpgoederen behoren twee ambulancen, een watertank, twee heftrucks, 30 tenten, vijf tijdelijke toiletten, generatoren en andere. De lijst van goederen die gedoneerd worden, is precies afgestemd op de behoefte die Suriname heeft, zegt de Buza-minister. Wanneer Suriname schenkingen krijgt, checkt Buza eerst met de desbetreffende departementen voor wie het bedoeld is, waarna de behoefte wordt doorgespeeld aan degene die doneert.

Er zal een aanbestedingsproces plaatsvinden in Japan, waarna de goederen worden aangekocht en vervolgens verscheept kunnen worden naar Suriname. Ambassadeur Okada geeft aan dat het een tijdje kan duren en afhangt van de goederen die moeten komen, want sommige goederen moeten eerst gefabriceerd worden.

De bilaterale relatie met Japan is gebaseerd op gelijkwaardigheid, wederzijds voordeel en respect. Suriname heeft van Japan op gezette tijden zowel op het gebied van capaciteitsversterking als ook op het gebied van landbouw, veeteelt en visserij de nodige ondersteuning gekregen. Daarnaast zal Suriname op jaarbasis in de verschillende sectoren ondersteuning krijgen om trainingen en beurzen te benutten. In de pijplijn zit ook de mogelijkheid om een koelfaciliteit te bouwen in Commewijne.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG