POS-transacties stijgen met 30 procent

Hakrinbank Online Payments

Met een toename van 30 procent aan Point of Sale (POS) transacties per jaar, is Suriname wel degelijk ready voor e-commerce. Dat stelt Henk-John Guicherit van de Hakrinbank. Hij is verantwoordelijk voor het ondersteunen van de directie met de commerciële strategie, met als specialisatie de digitale ontwikkeling van de wereld van bankieren. POS-transacties zijn betalingen met de ATM-pas (pinpas).

Guicherit zegt dat als er gekeken wordt naar de statistieken van BNETS (Banking Network Suriname), er een duidelijke trend is waar te nemen, waarbij het betalen met de pinpas aan het stijgen is. BNETS is een interbancaire netwerkorganisatie, die al jaren een veilig en efficiënt elektronisch betalingsverkeer stimuleert. De organisatie houdt ook de betalingsstatistieken bij. “We willen allemaal e-commerce, maar het komt er niet, omdat er geen betalingsverkeer is bij e-commerce,” zegt hij. E-commerce is elektronische handel: het kopen en verkopen van producten en diensten via internet.

Een ander punt is dat indien mensen gebruik willen maken van e-commerce, er dan geen webshops beschikbaar zijn. Een webshop of webwinkel is een website die is uitgerust met mogelijkheden om online door een productencatalogus te bladeren, artikelen toe te voegen aan een virtueel winkelwagentje en vervolgens af te rekenen.

Om een eerste stap te doen in e-commerce, is de bank gestart met Hakrinbank Online Payment (HOP), een veilig en betrouwbaar systeem voor online webshops. Deze betaalapplicatie maakt het mogelijk om via webpagina’s online betalingen te doen in Surinaamse dollars met een eigen lokale pinpas.

Guicherit heeft geconstateerd dat er webshops zijn ontstaan sinds de intrede van HOP, omdat de Hakrinbank nu meer aanvragen van webshops krijgt voor de dienst. Echter, HOP is nu alleen voor klanten van de Hakrinbank beschikbaar.

De Hakrinbank-vertegenwoordiger legt uit dat eraan gewerkt wordt om de andere banken in Suriname zover te krijgen zich aan te sluiten bij HOP. Hij hoopt dat dit nog dit jaar rondkomt. HOP mag ook een andere naam krijgen. Het is een online betaalsysteem voor geheel Suriname, aldus Guicherit.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG