SHI feliciteert alla Srananmans met 155 jaar Keti Koti

155 jaar emancipatie. Foto: SHI

Op zondag 1 juli 2018 herdenken wij de afschaffing van de Nederlandse slavernij en tegelijkertijd vieren wij de bevrijding van de Surinaamse gemeenschap!

De immigratie van Chinezen, Brits-Indiërs en Javanen was het directe gevolg van de afschaffing van de slavernij. De omstandigheden waarin deze immigranten terechtkwamen, was veel vergelijkbaar met die van de slaven gebaseerd op exploitatie, vernedering en uitbuiting. Tot deze conclusie komt de Stichting Hindostaanse Immigratie (SHI).

Op 1 juli wordt er stil gestaan bij de sporen die de Nederlandse slavernij en het koloniale verleden op ons persoonlijk leven heeft achtergelaten. Het gedenken betekent ons te verzetten tegen elke vorm van de slavernij in onszelf en onze samenleving.

Dit doen we door verschillende activiteiten, waarin het samenkomen van mensen van verschillende komaf centraal staat. De pijlers van de activiteiten zijn onder andere: het delen van ervaringen, het luisteren naar elkaar, het reflecteren van elkaars persoonlijke ervaringen en gevoelens, het samen bidden (op welke wijze dan ook), het samen lachen, het samen eten, het samen wandelen en het samen dansen. Al deze aspecten houden de Surinamers bij elkaar.

Daarom is de herdenking en viering van de Dag der Vrijheden (Keti Koti) van onschatbare waarde voor de totale Surinaamse gemeenschap, aldus de stichting.

De SHI feliciteert op Keti Koti alle bevolkingsgroepen, die destijds naar Suriname zijn gebracht, met de viering van de bevrijding van onze voorouders.

VANDAAG