Vicepresident Adhin: “Concept gewijzigde Brokopondo-overeenkomst wel af”

Vicepresident Adhin in De Nationale Assemblee. Foto: Suriname Herald

Een concept van de gewijzigde Brokopondo-overeenkomst is wel af, maar in de Engelse taal beschikbaar. Er moet nog grammaticale correcties plaatsvinden en enkele administratieve zaken in orde worden gemaakt. Dit liet vicepresident Ashwin Adhin dinsdag aan De Nationale Assemblee (DNA) weten tijdens een openbare vergadering, waarbij de regering uitleg gaf over de huidige stand van zaken in de Alcoa-kwestie.

De regering wenst een informatiesessie te houden met het parlement om in grote lijnen de confidentiële zaken openbaar te maken die tot nog toe niet openbaar mochten zijn, gaf de vicepresident te kennen.

De VHP-assembleeleden Chan Santokhi en Mahinder Jogi vroegen waarom de president zelf niet aanwezig was om antwoord te geven over de Alcoa-kwestie gezien het een belangrijke issue betreft die de samenleving bezighoudt.

Santokhi voerde aan dat de vergadering die om 13.00 uur moest beginnen, geschorst werd, omdat de vicepresident afwezig was. Hierdoor kon de vergadering pas twee uur later aanvangen. Hij vroeg ook waarom het parlement niet over de gewijzigde Brokopondo-overeenkomst kan beschikken gezien de regering zelf heeft aangegeven voor eind van de maand dat te zullen opsturen naar het college.

Daarnaast vindt hij dat president Desi Bouterse het college moet informeren, omdat de brief van hem afkomstig is.

Jogi ervaart de houding van de regering laks, wanneer het gaat om het informeren van het parlement. Ook vindt hij dat de vicepresident, die volgens hem bezig is met het verkopen van aardappelen en uien, geen antwoord over deze kwestie moet geven, maar de president.

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons ontnam Jogi het woord toen hij het had over het verkopen van aardappelen en uien. Ze vroeg hem zijn woorden terug te nemen, want het is niet de bedoeling om de vicepresident te beledigen, aldus de assembleevoorzitter.

Adhin die zichtbaar geïrriteerd was door de opmerkingen van Jogi, zei dat hij een donatie heeft gegeven uit zijn eigen geld. Hij geeft aan dat hij op zijn eigen manier aan de kleine man doneert. “Wat heeft meneer Jogi daarmee te maken?”, vroeg Adhin retorisch.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG