Suriname heeft voorsprong op lgbt-acceptatie

Leden van de commissie Pride Month Suriname. Foto: Suriname Herald

Suriname heeft een voorsprong op het accepteren van de lgbt-gemeenschap. Lgbt staat voor lesbian, gay, bisexual en transgender. Het land heeft dat te danken aan het feit dat de mensen elkaar al respecteren op basis van etnische afkomst en religie. Dit is het tegenovergestelde in andere landen waar ze nog moeite hebben met de verschillende etniciteit en religie, zegt Imran Taus, voorzitter van de commissie Pride Month Suriname.

Tijdens de Pride Month dit jaar wil de commissie haar rol meer gaan uitbuiten gezien ze de grootste Pride Month heeft in het geheel Caribisch gebied. Taus merkt op dat het lgbt-platform Suriname sinds 2011 alleen maar stappen voorwaarts heeft gemaakt, waarbij de negatieve reacties zelfs uitblijven en de acceptatie alleen maar groter wordt. De Pride Month biedt ook economische kansen aan, waarbij toeristen ook de mogelijkheid hebben om de pride activiteiten te bezoeken.

De Pride Month is van 1 oktober tot en met 30 oktober en in dat kader is een reeks aan activiteiten gepland door de commissie die zij samen doet met een aantal partners. Bedrijven worden aangespoord om de activiteiten te ondersteunen om ook zo aan te tonen dat zij zich openstellen voor deze doelgroep.

Op schema heeft de commissie verschillende educatieve programma’s opgenomen, filmavonden in samenwerking met de verschillende ambassades, familiesportdag, cultureel evenement, MATIE Award die wordt uitgereikt aan personen of organisaties als vorm van herkenning en erkenning van hun commitment aan de lgbt-gemeenschap en de pride parade. De commissie zal ook gesprekken voeren met de diverse vakbonden, waarbij ze in voorlichtingssessies de bonden meer zal inlichten over lgbt.

De commissie zegt ook dat de activiteiten bedoeld zijn om de niet-lgbt’ers in contact te brengen met de lgbt’ers en dat de activiteiten voor eenieder is.

Het thema dit jaar is: “Be your Pride”. De maand is bedoeld om aan te geven dat lgbt’ers er zijn ongeacht hun seksuele geaardheid en genderidentiteit. Deze groep wil duidelijk maken dat zij haar wezenlijke bijdrage levert aan de gemeenschap en een beter Suriname wil helpen creëren, zegt Raoul Franker, secretaris van de Pride Month-commissie.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG