Stichting Wan Okasi komt met eigen zorgvervoerbedrijf

De stichting Wan Okasi, die zich inzet voor personen met een beperking, wil een eigen zorgvervoerbedrijf opstarten. Dit wil zij doen met ondersteuning van de overheid, zegt Aniel Koendjbiharie, voorzitter van de stichting, tegenover Suriname Herald.

Volgens hem is het Nationaal Vervoer Bedrijf NV (NVB) het enige bedrijf nu dat zorgvervoersdiensten aanbiedt. De behoefte naar zorgvervoer is nog altijd groot, omdat de doelgroep geen gebruik kan maken van het openbaar vervoer. Het openbaar vervoer is namelijk niet afgestemd op de doelgroep. “Wij kennen de problemen van de doelgroep, omdat we zelf leven met een beperking,” zegt Koendjbiharie. Het is de bedoeling dat het zorgvervoerbedrijf door personen met een beperking zal worden geopereerd.

Ongeveer tien jaar geleden waren er nog ruim drie zorgvervoersbedrijven. Vandaag de dag is er slechts een zorgvervoersbedrijf. Met het gebrek aan degelijk vervoer wordt de doelgroep beperkt, want zij kan zich niet makkelijk verplaatsen. De stichting heeft vaker onderstreept hoe belangrijk het is dat personen met een beperking een baan hebben en zelfs in staat worden gesteld om een eigen onderneming te starten. Het gebrek aan gepast vervoer is echter geen stimulans voor de doelgroep om richting verzelfstandiging te gaan.

De doelgroep zou graag gebruik willen maken van openbaar vervoer. Helaas is het niet vriendelijk voor haar. De zitplaatsen zijn niet geschikt en het rijgedrag van de chauffeurs laat veel te wensen over. Iedere keer de taxi betalen, kost de doelgroep te veel geld, legt Koendjbiharie uit. De betaling voor het zorgvervoer geschiedt middels een maandabonnement, waarbij zij tot aan huis wordt opgehaald en afgezet.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG