Somohardjo over Eskak: “De staat heeft nog een spookambtenaar erbij”

PL-voorzitter Paul Somohardjo. Foto: PL

“De staat heeft nog een spookambtenaar erbij,” zegt Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur (PL), in gesprek met Suriname Herald. Hij zegt dit naar aanleiding van het geval, waarbij de beleidsmedewerker op de afdeling Algemene Zaken van het Ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza), Nasier Eskak, gevraagd is om zijn functie ter beschikking te stellen.

Somohardjo legt uit dat de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HVB) niet blij is met de uitspraken die ustad (priester binnen de moslimgemeenschap) Eskak heeft gedaan tijdens de dankdienst van de PL op 5 december. Dit had als gevolg dat hij van minister Mike Noersalim werd gevraagd om zijn functie ter beschikking te stellen met behoud van zijn salaris.

De PL-voorzitter betreurt het dat er op deze manier wordt omgegaan met kader van een ministerie. Hij vraagt zich af of men niet vrij zijn mening mag uiten. Dit noemt hij het toppunt van rancune. Somohardjo zegt dat het juist een zware klap is voor het ministerie, want het zit nu met minder kader; het is de staat die verlies lijdt. Hij is van oordeel dat iemand bedankt moet worden als die niet goed presteert. Daarnaast zal de rancuneuze handeling jegens een ustad niet goed overkomen bij de moslimgemeenschap.

Hij voert verder aan dat het absoluut geen verlies is voor de PL. Integendeel, is Eskak nu vrij om te bewegen. Voorheen heeft hij altijd rekening moeten houden, maar dat hoeft nu niet meer. Van de partij zal hij de nodige waardering krijgen voor zijn loyaliteit tegenover de partij, zegt de PL-voorzitter.

Minister Noersalim was niet bereikbaar voor commentaar.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG