Belfort: uitvoering Safe City-project niet volgens afspraak met China

Assembleelid Edward Belfort (ABOP). Foto: Suriname Herald

De gewezen minister van Justitie en Politie (Juspol) tevens assembleelid van de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP), Edward Belfort, spreekt zijn afkeuring uit over de uitvoering van het Command Center Safe City-project. In gesprek met Suriname Herald zegt hij dat dit project niet is uitgevoerd zoals voorheen was afgesproken met China.

Voor de uitvoering van het project had China een schenking gedaan aan Suriname van 10 miljoen euro. Het verbaast Belfort dat de staat een lening is aangegaan voor dit project. Het is een project dat ik toen had geïnitieerd met de voormalige Chinese ambassadeur, aldus de politicus. Volgens hem wil de regering met dit project politiek scoren.

Naast de camera’s op de strategische plekken, zouden er ook in alle strafinrichtingen camera’s komen. Het Command Center zou alleen bemand worden door getrainde politieambtenaren. Nu is dat echter niet het geval. De andere diensten zoals de brandweer en EHBO maken ook deel uit van het center. Belfort maakt zich zorgen over de privacy van de burgers.

Landen als Frankrijk en Cuba hebben ook een soortgelijk center. Volgens de ABOP’er heeft de regering een rommel gemaakt van het Command Center dat hier is opgezet. In Frankrijk bijvoorbeeld is het ondergrond gebouwd en goed beveiligd. Het is ook gevestigd in het hoofdbureau van de politie in Parijs. “Men komt daar niet zomaar terecht. Voordat je in de centrale aankomt, moet je een aantal screenings ondergaan. Wat we hier zien, is totaal anders dan wat eerder was afgesproken”.

De politicus heeft zijn vermoedens dat regeringsloyalisten weer hun zakken zullen vullen met dit project.

VANDAAG