Suriname, Aruba, Curaçao en Sint Maarten voeren besprekingen over hervatting samenwerking

Delegaties Aruba, Curaçao en Sint Maarten in Suriname. Foto: NII

De Nationale Assemblée (DNA) is gastheer voor een parlementair overleg met Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Tijdens het overleg gisteren was het hoofdagendapunt de bespreking van het Contactplan. Dit meldt het NII.

Op 26 maart 2001 en 11 december 2009 hadden de voorzitters van De Nationale Assemblée, de staten van de Nederlandse Antillen en staten van Aruba een protocol van samenwerking ondertekend tussen de voorzitters van De Nationale Assemblée, de staten van de Nederlandse Antillen en staten van Aruba. Vanwege de nieuwe status die de landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden nu hebben, is het nodig om opnieuw besprekingen te voeren over de hervatting van de samenwerking.

Curaçao en Sint Maarten zijn namelijk verzelfstandigd. Naast het ondertekenen van het concept Contactplan hebben de landen onder andere ook hun interesse getoond voor samenwerking op de volgende gebieden: handel, ecotoerisme en agrarische sector.

Gisteren hadden de delegaties beleefdheidsbezoeken gebracht aan president Desi Bouterse, vicepresident Ashwin Adhin en minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken. Verder staan ook bezoeken aan diverse bedrijven op programma.

Donderdag vindt de ondertekening plaats van het concept Contactplan gevolgd door een persconferentie. De commissie van DNA bestaat uit: Jennifer Simons (voorzitter), de assembleeleden Mahinderkoemar Jogi (VHP), Patrick Kensenhuis (NDP), Dinotha Vorswijk (ABOP), Roché Hopkinson (NDP) en Raymond Sapoen (HVB).

De buitenlandse delegatie bestaat uit onderstaande personen:
Delegatie Aruba: Juan E. Thijsen (voorzitter van het parlement) en de statenleden Rocco G. Tjon, Marisol J. Lopez-Tromp, Ricardo S. Croes, Sueanne S.J. Ras, Louisette J. Christiaans-Yarzagaray, Alfred M. Sneek, Mervin G. Wyatt-Ras, Robert J. Candelaria, Oslin B. Sevinger, Shailiny M. Tromp-Lee, Herman Ch.J. Hek (griffier).

Delegatie Curaçao: William Millerson (voorzitter van het parlement) en de statenleden Jaime Cordoba, Gilmar Pisas, Marilyn Moses, Ana Maria Pauletta, Meindert Rojer, Rennox Calmes en Silvin Cijntje (griffier).

Delegatie Sint Maarten: S.A. Wescot-Williams (voorzitter van het parlement), Claude A.H. Peterson (tweede vervanger vicevoorzitter) en de statenleden Rolando Brison, Silveria Jacobs en Ann Groen-Gumbs (waarnememd griffier).

VANDAAG