Rechtszaak visserijsector tegen trawlers niet ingetrokken; Chinese trawlers moeten verdwijnen

Hektrawler. Foto: Suriname Herald

Het kortgeding dat is aangespannen door de Stichting Suriname Seafood Association (SSA) en Federatie van Surinaamse Agrariërs (FSA) tegen de staat, de directeur van de Maritieme Autoriteit Suriname en ROS National Fishery NV wordt niet ingetrokken, totdat de Chinese trawlers uit de Surinaamse wateren verdwijnen, zegt Udo Karg, voorzitter van SSA, tegenover Suriname Herald.

De sector is tevreden met het antwoord van de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Lekhram Soerdjan, in De Nationale Assemblee (DNA) dat de boten afgekeurd zijn en niet geregistreerd zijn. Hierdoor hebben ze nu een illegale status. Karg geeft te kennen dat de juristen echter nog niet vinden dat het valide genoeg is om de rechtszaak in te trekken.

De minister heeft te kennen gegeven niet te weten hoe de trawlers weg te krijgen. De eis van de SSA en FSA is dat de Chinese fabriekstrawlers onmiddellijk worden verwijderd uit de Surinaamse wateren. De trawlers bevinden zich sinds november 2018 in Surinaamse wateren. “Die boten moeten uit onze wateren verdwijnen, uiteindelijk gaat het daarom,” zegt Karg.

Hij geeft aan dat de minister voor een groot deel de sector tegemoet is gekomen. Het grootste zorgpunt blijven de Chinese trawlers, omdat de minister te kennen heeft gegeven niet te weten hoe ze weg te krijgen.

De wijze hoe de LVV-minister communiceert met de visserijsector vindt Karg slecht, omdat die niet rechtstreeks gebeurt. Ook hebben de leden van de visserijsector gevraagd om ontvangen te worden om over deze kwestie te praten. Karg hoopt dat de minister alsnog ingaat op hun verzoek om te voorkomen dat situaties als deze zich weer voordoen.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG