Burgers kunnen vanaf maandag nieuwe e-ID aanvragen

De oudste mannelijke burger van ons land die 103 jaar oud is mocht als eerst zijn e-ID in ontvangst nemen uit handen van vicepresident Ashwin Adhin (rechts). Foto: Suriname Herald

Van de 42 Bureau’s voor Burgerzaken (BVB’s) landelijk, zijn veertien volledig aangesloten op het e-ID-systeem. ID-plichtige burgers kunnen vanaf maandag alvast terecht bij deze BvB’s voor het maken van hun e-ID-kaart. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza) en wel het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) doen er alles aan om de BvB’s die nog niet voorzien zijn van het e-ID-systeem, binnen afzienbare tijd daarover te doen beschikken, zegt Valerie Finsy, hoofd van de afdeling Identiteit van het CBB.

Het gaat hierbij om de BvB’s Flora, Combé, Kwatta, Lelydorp, La Vigilantia, Meerzorg, Groningen, Nieuw-Nickerie, Henar, Corantijn, Friendship, Albina, Brokopono Centrum en Atjoni. De ID-plichtige burgers van de overige BvB’s worden middels een afgebakende lijst verwezen naar één van de veertien BvB’s.

De zaterdagse dienstverlening bij de BvB’s Flora, Combé, Centrum en Pad van Wanica houdt in dat burgers van alle districten terecht kunnen op deze BvB’s voor diensten zoals uittreksels, nationaliteitsverklaringen en paspoortaanvragen. Aangezien slechts twee van de vier BvB’s die op de zaterdag open zijn van een ID-booth zijn voorzien, zal er voorlopig geen aanmaak van e-ID-kaarten op de zaterdag plaatsvinden.

De launch van de e-ID en de opening van het printhouse hebben vrijdag plaatsgevonden op het Centraal Bureau voor Burgerzaken. Vicepresident Ashwin Adhin en minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken mochten als eerst over hun e-ID beschikken tijdens deze plechtigheid. Ook de oudste en jongste ID-gerechtigde burgers van Paramaribo hebben hun identiteitskaart in ontvangst genomen. Het gaat om Ferdinand Richenel Alexander (103) en Mercedes Tjon Soe Tsoi (16).

VANDAAG