Nikos-opiniepeiling: NDP en VHP vrijwel gelijk in Paramaribo

Het Instituut voor Kaderontwikkeling in Suriname (Nikos) heeft in de periode van 29 maart tot en met 7 april in Paramaribo een opiniepeiling gehouden. De peiling is gehouden onder duizend personen van 17 jaar of ouder. De steekproef is gehouden in alle twaalf ressorten van het district Paramaribo. In het onderzoek zijn vragen gesteld over de economische situatie, de veiligheid en criminaliteit, ziektekostenverzekering, vertrouwen in instituten, een aantal actualiteiten zoals de rij- en voertuigenbelasting en over het stemgedrag. De NDP en VHP zijn volgens de peiling vrijwel gelijk in kiesdistrict Paramaribo.

Op de vraag “Indien er vandaag verkiezingen zouden worden gehouden op welke partij zou u stemmen?”, bleek dat bijna de helft van de kiezers (49,5 procent) het nog niet weet of aangeeft dat men niet gaat stemmen. Van de andere helft die aangeeft het wel te weten bleek dat de NDP (15,7 procent) en de VHP (15,2 procent) duidelijk aan kop liggen in Paramaribo en nauwelijks verschillen.

Daarna volgen de NPS (8,2 procent), ABOP (5,7 procent) en DOE (2,5 procent). De Pertjajah Luhur is met 0,5 procent vrijwel onzichtbaar geworden. De overige oudere partijen (zoals SPA, BEP, DA’91, PALU) halen samen nog geen 1 procent van de stemmen. De nieuwe partijen (zoals PRO, STREI, HVB) spreken kennelijk nog weinig aan, want zij komen samen op 1,8 procent van de stemmen.

Zetelverhouding
In de onderstaande tabel geeft Nikos twee modellen aan. “In het eerste model laten we de personen die hebben aangegeven dat ze niet gaan stemmen (15,6 procent) of die geen antwoord hebben gegeven (7,2 procent) buiten beschouwing (samen 22,8 procent). Dat doen we, omdat bij elke verkiezing in Paramaribo blijkt dat circa 30 procent van de kiezers inderdaad niet gaat stemmen.” De percentages van degenen die niet stemmen, worden dan naar verhouding bij alle andere categorieantwoorden gevoegd, zodat die wat toenemen. Hetzelfde gebeurt wanneer we de categorie ‘Weet nog niet’ gaan verspreiden over alle andere partijen.

Paramaribo telt zeventien zetels en in de laatste kolom de zetelverdeling zoals die was bij de verkiezingsuitslag van mei 2015. Model 1 (zonder de niet-stemmers) laat zien dat de NDP vier zetels en de VHP drie zetels van de kiezers krijgen. De NPS zit op twee zetels en ABOP op een zetel. De overige partijen krijgen voorlopig geen zetels.

De zwevende kiezers houden zeven zetels vast. In model 2 zijn de stemmen van de zwevende kiezers gelijk verdeeld over alle partijen en dan worden alle zetels verdeeld. In dit model krijgen de NDP en VHP elk zes zetels, de NPS drie en de ABOP twee zetels.

Model 2 laat zien dat de NDP drie zetels verliest, terwijl de VHP met vier zetels vooruitgaat. De NPS en ABOP krijgen er elk een zetel bij, maar DOE, Pertjajah Luhur en BEP verliezen hun zetel. Uiteraard is de peiling een momentopname en kunnen zaken veranderen, aldus Nikos.

VANDAAG