Stichting 10 oktober 1760 roept marronpolitici op geen politiek te spelen met grondenrechtenvraagstuk

Krutu Drietabbetje reeds afgesloten. Foto: Suriname Herald

De Stichting 10 oktober 1760 doet een beroep op marronpolitici om geen politiek te spelen met het grondenrechtenvraagstuk, omdat het een serieuze zaak is die elke marron treft en niet alleen de mensen die in het binnenland wonen. “Wij moeten het zelf aanpakken; andere mensen gaan het niet voor ons doen. Als andere politici politiek ermee spelen, moeten wij als binnenlandbewoners het niet meer doen,” zegt Jan Aviankoi, penningmeester van de stichting.

Hij vertegenwoordigde de stichting tijdens de krutu die onlangs werd gehouden te Drietabbetje. Hij heeft ook zijn zorgpunt over het grondenrechtenvraagstuk kenbaar gemaakt. “Het gaat om onze belangen en geen ander zal het beter weten,” voegt Aviankoi eraan toe.

Naar zijn zeggen moet de politiek ondersteunend werken om het grondenrechtenvraagstuk integraal op te lossen. De marronpolitici hebben dit tot nog toe nagelaten, meent hij. De stam der Aucaners heeft wat dit betreft een uitgesproken mening, maar we hebben de politiek nodig om zaken te kunnen realiseren, vindt Aviankoi.

De stichting bewandelt een aantal instanties zoals het Ministerie van Regionale Ontwikkeling om de aandacht te vragen voor dit vraagstuk, maar zij wordt niet aangehoord.

De houding van de minister van Regionale Ontwikkeling, Edgar Dikan, tegenover de stichting, keurt hij af, terwijl zij zich openstelt om over het grondenrechtenvraagstuk te praten, merkt de penningmeester op. Naar zijn zeggen is politiek van belang om zaken gedaan te krijgen. “We zoeken het bij de politiek, omdat het de politiek is die de wetten moet maken en de beslissing moet nemen om de zaak op te lossen. Het is de regering die moet beslissen om de grondenrechten toe te kennen aan de tribale volkeren. We hebben graag dat dit vraagstuk volledig wordt uitgevoerd en niet halfjes,” aldus Aviankoi.

De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) heeft een vonnis uitgewezen en dat moet uitgevoerd worden, vervolgt hij.

Ook toen de A-combinatie aan de macht was, hadden we ook gepoogd om met ex-president Ronald Venetiaan te praten en de aandacht te vragen voor dit vraagstuk, echter zonder resultaat. Zelfs de Dag der Marrons was ons niet toegekend. Niet dat wij niets doen, maar we gaan ons blijven inzetten, totdat het grondenrechtenvraagstuk een feit is, voert hij aan.

Een ander punt waarvoor de stichting aandacht vroeg tijdens de krutu, was het wegtrekken van de dorpelingen.

Simone Awanna

VANDAAG