Bevoegdheid hulpofficier van justitie van Hellings en Gentle ontnomen

Bondsvoorzitter Raoul Hellings (links) en penningmeester en hoofd Regio Bijstandsteam, Sergio Gentle. Foto: Suriname Herald

“Het is waar,” bevestigt Raoul Hellings, voorzitter van de Surinaamse Politiebond (SPB), tegenover Suriname Herald dat de bevoegdheid van hulpofficier van justitie van ambtenaren van hem en van Sergio Gentle, penningmeester van de bond, is ingetrokken door de minister van Justitie en Politie, Stuart Getrouw, middels de beschikking gedateerd 13 mei. Veel meer dan dat wil Hellings niet zeggen. De woordvoerder van de bond, Revelino Eijk, zegt dat de bond een persstilte heeft ingelast.

Eijk geeft aan dat de media middels een perscommuniqué tijdig te horen zal krijgen of de bond stappen zal ondernemen met betrekking tot het intrekken van de bevoegdheid van hulpofficier van justitie van ambtenaren van zijn twee bestuursleden. Volgens hem heeft het bestuur ervoor gekozen om te gaan naar normalisering van de situatie gezien de afgelopen periode er verschillende berichtgevingen in de media waren over de bond dat voor verwarring hebben gezorgd in de samenleving.

In de beschikking is opgenomen dat Hellings, Gentle en Mielando Atompai grove uitlatingen hebben gedaan aan het adres van het Openbaar Ministerie (OM) en de procureur-generaal, Roy Baijnath Panday. Dit betekent desavouering van het gezag van het OM en ook dat de integriteit van het instituut wordt aangetast. Eveneens is in de beschikking opgenomen dat Hellings en Gentle rijkelijk tekort zijn geschoten in hun functioneren als hulpofficiers van justitie. Vanwege genoemde ongeschiktheid is daarom hun bevoegdheid als hulpofficier van justitie ontnomen.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG