Akiemboto vertelt incident uit verleden tijdens beëdiging

Van links naar rechts: de ministers Parmessar, Chotkan, Misiekaba en Akiemboto samen met president Bouterse (midden). Foto: Suriname Herald

Na de derde keer door president Desi Bouterse te zijn gevraagd, heeft Sergio Akiemboto nu wel ingestemd om minister te worden van Natuurlijke Hulpbronnen (NH). Tijdens de beëdiging vandaag in de tuin van het presidentiële paleis vond hij het nodig om de gemeenschap te vertellen waarom hij deze job in eerste instantie niet wilde aanvaarden vanwege een incident dat tien jaar terug had plaatsgevonden. “In mijn relatie met de vrouw met wie ik nu ben getrouwd, heb ik haar geslagen in een boze bui,” vertelde hij.

Zijn vrouw had toen aangifte gedaan bij de politie. Akiemboto werd opgeroepen voor verhoor. Vervolgens werd hij aangehouden en heengezonden zonder voorgeleid te worden. Er is een dossier opgemaakt dat bij de douane ligt. “Ik wilde het volk van Suriname en u dat besparen,” geeft de nieuwbakken minister te kennen. Hij zei dat hij zelfs een stap terug wilde doen vanwege deze gebeurtenis, maar nadat hij werd bemoedigd, had hij besloten zich toe te wijden om deze job. “Een fout die ik heb gemaakt, zal me niet weerhouden om deze grote taak op me te nemen,” aldus Akiemboto. Zijn vrouw heeft hem vergeven en voor eenieder heeft hij nogmaals vergiffenis gevraagd.

Naast Akiemboto werd Rabin Parmessar beëdigd als minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Vijay Chotkan als minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie en André Misiekaba als minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting. De beëdiging vond onder grote publieke belangstelling plaats.

Bouterse gaf te kennen dat politiek een dynamisch proces is vooral in een klein land als Suriname, waarbij er intern nog gebouwd wordt aan instituten en structuren. Daarnaast wordt de impact ervaren van hetgeen dat in een internationale context gebeurt zowel op politiek als economisch vlak. De nieuwe realiteit en de daarbij verschijnende maatschappelijke en politieke contouren waren aanleiding voor een heroverweging van het team, voerde Bouterse aan.

Om de nationale, regionale en lokale ontwikkelingsdoelen zichtbaar en bereikbaar te houden, moest het bestuur worden aangepast, liet hij weten. Hij bedankte de gewezen ministers voor de door hun bewezen diensten aan land en volk. In samenspraak met hen zal nagegaan worden waar en hoe zij het best in het ontwikkelingsproces verder ingezet zullen worden.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG