Dorpen Cotticarivier hebben last van vleermuizen- en vlooienplaag

Minister Elias. Foto: Suriname Herald

Minister Antoine Elias van Volksgezondheid heeft beloofd dat de vleermuizen- en vlooienplaag bij de Cotticarivier aangepakt zal worden door het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG). Parlementariër Marinus Bee (ABOP) vroeg tijdens de begrotingsbehandeling aandacht voor deze kwestie.

Bee gaf aan dat het dorp Tamarin, waar er een school is gevestigd, Wan Hati en Lanti enorm veel last ondervinden van de vleermuizen- en vlooienplaag. De minister zei dat de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) gevraagd zal worden om de zaak te onderzoeken. Het BOG wordt dan ingeschakeld om de bestrijding te doen, aldus Elias. In eerste instantie dacht de minister dat de gebieden onder de Medische Zending vielen. Echter, hij werd door Bee erop geattendeerd dat het om een verzorgingsgebied gaat van de RGD.

De minister benadrukte dat deze zaak zeker de aandacht heeft van hem en dat dit probleem ook aangepakt zal worden.

Vleermuizen zijn de enige vliegende zoogdieren. Hun uitwerpselen kunnen voor vervuiling zorgen en het in- en uitvliegen kan voor geluidsoverlast zorgen. Vleermuizen moeten in geen enkel geval met blote handen worden vastgepakt. Ze kunnen behoorlijk bijten en hoewel de wond vaak niet veel voorstelt, kunnen zij op deze manier wel ziekten overdragen. Bij sommige soorten komt hondsdolheid (rabiës) voor.

Vlooien leven graag op behaarde levende wezens. Dit betekent dat dieren zoals katten, honden en konijnen last kunnen krijgen. Bovendien kunnen bepaalde soorten vlooien ook boerderijdieren lastigvallen, zoals geiten of varkens.

Als de vlooien zich eenmaal in een vacht hebben genesteld, bijten zij zich daar stevig in vast. Dit leidt tot ondraaglijke jeuk. Een vlooienplaag kan daarom de meest kalme dieren en in zeldzame gevallen ook mensen tot waanzin drijven.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG