Chinese trawlers mogen voorlopig niet verwijderd worden

Hektrawler. Foto: Suriname Herald
Print Friendly, PDF & Email

De rechter heeft beslist dat de Chinese trawlers oftewel vissersschepen niet verwijderd mogen worden uit de Surinaamse wateren afwachtend op een uitspraak van de kortgedingrechter. Dit deelde de vicevoorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Melvin Bouva, het parlement mee. Ros National Fishery aan wie de trawlers toebehoren, heeft een kortgeding aangespannen tegen het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en de Kustwachtautoriteit Suriname die onder het Ministerie van Binnenlandse Zaken valt.

Bouva vond het nodig om het parlement dit voor te houden, omdat verschillende parlementariërs meerdere malen vragen hebben gesteld over de kwestie van de Chinese trawlers. Tijdens een onlangs gehouden persconferentie had president Desi Bouterse aangegeven dat deze kwestie zijn aandacht heeft en dat het op de juiste manier afgewikkeld moet worden, want het betreft hier een bevriende natie, te weten: China.

Met betrekking tot de trawlers is in de nacht van 30 april op 01 mei een van de zes Chinese trawlers door de politie van de afdeling Maritiem in beslag genomen. Dit in verband met een strafrechtelijk onderzoek ter zake overtreding van de Visserijwet. De trawlers werden betrapt op het vissen in Surinaamse wateren zonder een vergunning. De politieambtenaren van de afdeling Maritiem werden geassisteerd door collega’s van het politieressort Centrum en de Kustwachtautoriteit Suriname. De door de politie en de kustwacht gepleegde handelingen zijn geschied in opdracht van het Openbaar Ministerie.

Deze strafzaak is vervolgens voor verder onderzoek overgedragen aan de afdeling Fraude van de politie. De kapitein van de trawler en zijn vervanger zijn hangende het onderzoek door de politie van de afdeling Fraude in verzekering gesteld na overleg met het Openbaar Ministerie.

In maart gaf ex-minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Lekhram Soerdjan, in De Nationale Assemblee (DNA) te kennen dat de zes Chinese trawlers zich illegaal bevonden op de Surinaamse wateren. Dat was voorheen niet het geval, omdat de boten toestemming kregen voor de inspectie en keuring.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG