Ispeak-voorzitter Kofie: minister Gopal van Sport- en Jeugdzaken is niet serieus

Leden van Ispeak op het Ministerie van Sport- en Jeugdzaken. Foto: Ispeak

De minister van Sport- en Jeugdzaken, Lalinie Gopal, die een afspraak had met de jongerenorganisatie Ispeak heeft haar in de kou laten staan. Dit is echter niet in goede aarde gevallen bij de voorzitter van Ispeak, Furnen Kofie. “De minister is niet serieus; wij hadden maanden van tevoren de afspraak met haar om ontvangen te worden en een kwartier voor de tijd meldt zij af. Dit kan niet; zo ga je niet om met mensen,” zegt de voorzitter in gesprek met Suriname Herald.

De waarnemend directeur van Jeugdzaken, Ricardo Pollard, heeft de leden ontvangen, maar dat is niet de bedoeling, zegt Kofie. De bedoeling van de ontmoeting met de bewindsvrouwe is dat de leden conceptvoorstellen aan haar zouden presenteren. De manier hoe de minister heeft gehandeld, vindt hij niet goed, want de leden hebben voor deze ontmoeting verlof moeten nemen.

De jongerenorganisatie wil een bijdrage leveren aan de aanpak van een aantal zaken dat de jeugdigen regardeert zoals de jeugdcriminaliteit, hangjongerenproblematiek, het toegenomen gokgedrag bij de jongeren, de drop-outs en toename van tienerouders.

Een ander onderwerp dat zij ook onder de aandacht wil brengen, is de kinderarbeidproblematiek. Kofie zegt dat er nog steeds pupillen zijn die knippa’s en kranten langs de weg verkopen. Dit baart de organisatie ernstig zorgen. Suriname heeft zich gecommitteerd aan het Kinderrechtenverdrag en moet zich daaraan houden.

De organisatie geeft ook aan dat er nog steeds grote werkloosheid heerst bij de jongeren.

Kofie: “Om aandacht te besteden aan deze onderwerpen, wensen wij conform de afspraak met de minister te praten.” Hij zegt dat al deze issues zijn voorgelegd aan Pollard. Ook is er gesproken over een eventuele samenwerking met het ministerie. De samenwerking komt wel, dat verzekerde de directeur, zegt de voorzitter van de organisatie. Ispeak kijkt uit naar een vervolggesprek met minister Gopal.

Het algemeen belang is niet echt naar voren gekomen. Op de agenda stond de presentatie met oplossingsmodellen om zaken te realiseren. Dan zouden we echt tevreden zijn. Voor Ispeak is het goed, maar voor de jongeren niet; wij gaan voor het grotere belang, aldus de voorzitter.

Simone Awanna

VANDAAG