Wet verbod op pre-electorale samenwerking politieke partijen nog niet afgekondigd door president

Carl Breeveld van de DOE-fractie. Foto: Suriname Herald

De regering maakt vaak genoeg haar huiswerk niet. Zij had zo een haast om de Wet verbod op pre-electorale samenwerking tussen politieke partijen aan te nemen en we zijn al twee maanden verder en de wet is nog steeds niet afgekondigd door president Desi Bouterse, dit geeft aan hoe deze regering te werk gaat, zegt de parlementariër van Partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE), Carl Breeveld, in gesprek met Suriname Herald.

Het schijnt een gewoonte te worden van deze regering dat wetten worden aangenomen en niet worden afgekondigd. Misschien is zij erover gaan nadenken en wil zij komen tot een ander besluit. Ook kunnen er interne strubbelingen bij de Nationale Democratische Partij (NDP) een rol spelen waarom de wet nog niet is afgekondigd door het staatshoofd, vindt Breeveld.

Breeveld legt uit dat de Anticorruptiewet wel is afgekondigd in november 2017 en tot nog toe niet is geëffectueerd. De staatsbesluiten zijn nog niet door de regering gemaakt en de anticorruptiecommissies moeten ook worden benoemd, voerde hij aan. “Het huiswerk wordt niet gemaakt door de regering en dat is geen goede zaak.”

De wet die politieke partijen verbiedt om samen te werken, is onlangs goedgekeurd in De Nationale Assemblee. Politieke partijen kunnen niet meer in combinatieverband deelnemen aan de verkiezingen in mei 2020.

Volgens Breeveld zou deze wet niet vlak voor de verkiezingen moeten worden aangenomen. Ook zou die niet moeten gelden voor de verkiezingen in 2020, maar de eerstvolgende verkiezingen.

Simone Awanna

VANDAAG