Guyanese autoriteit zet veerboot in voor veerdienst Guyana-Suriname

Minister Vijay Chotkan. Foto: Suriname Herald

De Guyanese autoriteit heeft vanaf vrijdag een veerboot ingezet om de veerverbinding tussen Suriname en buurland Guyana te onderhouden. De gestrande passagiers in Guyana zijn al naar Paramaribo vervoerd door de SLM, hield minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT en C) het parlement vrijdag voor tijdens de begrotingsbehandeling. Parlementariërs hebben gevraagd wat de stand van zaken is met betrekking tot de Canawaima-veerboot die sinds maandag uit de vaart is gehaald.

De Canawaima onderhoudt de veerverbinding tussen Southdrain (Nickerie) en Moleson Creek (Guyana). Chotkan liet weten dat de nodige voorbereidingen al zijn getroffen om de Canawaima-veerboot naar de dock te sturen voor een integrale reparatie. Maandag strandden reizigers in Guyana, omdat de tweede motor van de Canawaima-veerboot defect raakte. De veerboot werd al geruime tijd voortgeduwd door een duwboot.

Parlementariër Jitendra Kalloe (VHP) gaf aan dat vanwege het uit de vaart halen van de veerboot sinds maandag heel wat handelaren aan inkomstenderving lijden. Hij voerde aan dat tijdens het bewind van het vorige bestuur toen al de Canawaima Ferry met een motor draaide en al geduwd werd door een ander vaartuig. Volgens hem werd aangegeven dat er geen geld was om die ene motor te vervangen en te herstellen. Er was zelfs sprake van frauduleuze handelingen die door dat bestuur zou zijn gepleegd. Nu er een nieuw bestuur aanzit, merkt hij dat geen enkele motor draait en vraagt zich dan wel af of de frauduleuze handelingen groter zijn.

Parlementariër Rachied Doekhie (NDP) voerde aan dat de minister niet alleen een onderzoek over de afgelopen drie jaar moet instellen naar wat is gebeurd met de gelden over de afgelopen negentien jaar. “We praten over 75 miljoen Amerikaanse dollar dat is opgevreten,” zegt Doekhie. Volgens hem is er nooit een schroef gekocht met de inkomsten.

Canawaima Ferry Services bestaat al twintig jaar.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG