Hooghart dreigt CLO-woningen in te trekken

Ronald Hooghart. Foto: Suriname Herald

“Als je in woningnood bent, ga je een woning niet leeg laten,” zegt Ronald Hooghart, voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisatie (CLO) tegenover Suriname Herald. Hij zal namelijk eind van de maand genoodzaakt zijn woningen in te trekken van mensen die een woning hebben in het woningbouwproject van de CLO aan de Esperanceweg te Santodorp als ze niets van zich laten horen. Hij hoopt dat ze contact opnemen met de CLO en hun perceel gaan onderhouden.

Hooghart geeft aan dat terwijl de woningnood bij anderen hoog is, hij merkt dat anderen de CLO-woningen leeg laten staan zonder hun intrek in te nemen. Inmiddels is het gras zo hoog gegroeid rondom deze onbewoonde huizen. Het woningbouwproject is geïnitieerd om woningbehoeftigen tegemoet te komen. De CLO-voorzitter is van mening dat personen over een eigen woning moeten kunnen beschikken en niet met meer dan drie gezinnen bij elkaar moeten wonen vanwege het feit dat ze geen andere keuze hebben.

Het gaat om huurkoopwoningen, legt hij uit. Het bedrag dat de mensen elders aan huur zouden moeten betalen, kunnen zij bij dit project betalen om vervolgens er zelf eigenaar van te kunnen worden. Om in aanmerking te komen voor een van deze woningen met perceel moeten personen zich eerst registreren. Voldoen ze aan de gestelde eisen dan geschiedt de financiering via de bank.

De huizen kosten ongeveer SRD 210.000 inclusief een perceel. Hooghart geeft aan dat bij iedere persoon de aflossing anders geschiedt vanwege zijn inkomen. Dat wordt dan allemaal via de bank afgehandeld. Hij zegt verder dat er personen zijn die blij zijn met het project, omdat ze uiteindelijk over een eigen stuk perceel en huis kunnen beschikken, want het huren van een woning is vanaf 250 en 350 euro per maand.

Hooghart zegt dat de CLO de huizen niet meteen kan intrekken. Er is een proces aan verbonden en daar is hij bezig mee. Het gaat uiteindelijk erom dat de mensen daar moeten gaan wonen en niet slechts onderhouden.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG