Koning Mohammed VI nodigt president uit voor bezoek Marokko

Minister Yldiz Pollack-Beighle (Buza) heeft samen met de minister van Buitenlandse Zaken van Marokko, Nasser Bourita, een gezamenlijke verklaring ondertekend die betrekking heeft op de voortgang van de bilaterale relatie van de afgelopen periode. Foto: Suriname Herald

Sidi Mohamed ben Hassan el-Alaoui, die sinds 1999 onder de naam Mohammed VI de koning van Marokko is, heeft president Desi Bouterse uitgenodigd om Marokko te bezoeken. Wederzijds is koning Mohammed VI door Bouterse uitgenodigd om Suriname te bezoeken. Later zal bepaald worden wanneer het bezoek zal plaatsvinden, gaf minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken (Buza) vandaag te kennen.

Zij heeft namelijk samen met de minister van Buitenlandse Zaken van Marokko, Nasser Bourita, een gezamenlijke verklaring ondertekend die betrekking heeft op de voortgang van de bilaterale relatie van de afgelopen periode. De bewindsvrouw gaf aan dat Suriname op het hoogste politiek niveau contact onderhoudt met Marokko. Vaststaat dat er in beide landen ambassades zullen komen. Volgens Beighle is het nu bijna zover dat dit gerealiseerd wordt. In juli wordt een ambassade voor de Oost-Caribische staten geopend in Rabat, Marokko.

Tegen de achtergrond van diversificatie van de economie hebben beide ministers handel benadrukt tijdens hun bilateraal overleg. Tijdens de handelsmissie van Marokko zal Suriname ook worden aangedaan. Volgens de Buza-minister kan er vandaag gesproken worden over een Zuid-Zuid-coöperatie, waarbij Marokko een significante rol vervult.

Binnenkort is er een African Continental Free Trade Agreement. Met deze agreement zal bijna geheel Afrika een grote vrijhandelszone zijn, waarbij deelnemers geen importbelastingen heffen op bijna alle geïmporteerde goederen. De Buza-minister voerde aan dat Suriname hier voordelen aan kan hebben. Hetzelfde geldt ook voor Marokko.

Ook zei ze dat er met dit land al in 2017 een roadmap is getekend die in het bijzonder gericht is op de Zuid-Zuid-coöperatie. In dezen gaat het om gebieden als onderwijs, technische trainingen voor jongeren, landbouw, voedselveiligheid, energie, toerisme en transport.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG