Surpost-directeur Power: import- en exportvracht niet in geding; er zijn normale postzendingen

Het hoofdkantoor van Surpost. Foto: Flickr

“Het is nog nooit gebeurd dat er geen postzendingen zijn, maar op deze manier wordt het bedrijf geschaad,” zegt John Power, directeur van het Surinaams Postbedrijf (Surpost) in gesprek met Suriname Herald.

Het personeel voert al sedert vorige week maandag actie. De import en de export van vracht gebeurt normaal. Het buitenland is wel op de hoogte van de situatie, merkt de directeur op.

Hij zegt dat niet alle personeelsleden van het bedrijf in actie zijn. Er vinden wel postzendingen plaats, maar beperkt.

De directeur vindt het lastig dat de bond niet wil meegaan met het bod dat is gedaan door de directie van Surpost. “Wij kunnen niet meer geven dan wat wij kunnen geven. Het is nog nooit voorgekomen dat het bedrijf zo een groot bod heeft gedaan.”

De reden van de actie is dat er geen overeenkomst is bereikt tussen de directie en de bond voor een loonsverhoging die wordt geëist. Ook kan de directie zich niet terugvinden in het percentage dat gevraagd wordt op de secundaire voorzieningen.

De bond heeft een wensenpakket ingediend, waarbij er onder andere wordt gevraagd naar een loonsverhoging van SRD 1000 per werknemer voor het jaar 2018 en voor 2019 is het SRD 1500 op de lonen. Voor de secundaire voorzieningen is het voor 2018 een percentage van 250 en het percentage voor 2019 is 450. Dit is niet rendabel voor het bedrijf, vindt Power.

De directeur legt uit dat er ook een rechtszaak was aangespannen, maar volgens het vonnis moeten partijen onderhandelen. Dat heeft ook niet gewerkt.

De laatste keer dat de directie van Surpost en de bond bij elkaar waren, was afgelopen vrijdag. Ook daar liepen de gesprekken vast. We willen dit afhandelen, maar als de bond niet meewerkt, zullen we een andere manier moeten zoeken om dit op te lossen. Dit kan niet oneindig door blijven gaan. De mensen verschijnen aan het werk, maar willen niet werken, aldus de directeur.

Simone Awanna

VANDAAG